ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ

ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ
XX ΤΘΜ - XXIV ΤΘΤ - ΧΧVI EMA

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

ΑΝΤΙΟ, ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ...

                                              ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΥΠΡΟΥ 1974


Πρίν από τρία χρόνια, σαν σήμερα, έφυγε από την ζωή ο Ταξίαρχος ε.α. Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος, Διοικητής της δύναμης 317 Αξιωματικών και οπλιτών, που επιλέχτηκαν να υπερασπίσουν το Στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ. στον 2ο Αττίλα.
Την παραμονή της 14ης Αυγούστου 1974, το βράδυ κάλεσε τους επικεφαλής των Λόχων και τους είπε, η διαταγή είναι άμυνα μέχρις εσχάτων.
Δεν θα τολμήσει να βγει κανείς απο το Στρατόπεδο, χωρίς δική μου διαταγή.

Στην επική τριήμερη μάχη που ακολούθησε, οι Έλληνες στρατιώτες υπό της διαταγές του δόξασαν τα Ελληνικά όπλα.

Χωρίς βοήθεια και υπό την τρομακτική πίεση που ασκούσε ο εχθρός, οι Ελδυκάριοι πολεμιστές, παρέμειναν ακλόνητοι στις θέσεις τους, δημιουργώντας εκατόμβες νεκρών στους Τούρκους επιτιθέμενους.

Όταν το μεσημέρι της 16ης Αυγούστου, το Πυροβολικό της Εθνικής Φρουράς σταμάτησε της βολές ανάσχεσης, τα τουρκικά άρματα μάχης βρήκαν την ευκαιρία και εισήλθαν στο Στρατόπεδο.

Η σύγκρουση αρμάτων με τους στρατιώτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ., ήταν άνιση και οι ηρωικοί υπερασπιστές του Στρατοπέδου άρχισαν να πέφτουν ο ένας μετά τον άλλο.

Προ αυτής της δραματικής καταστάσεως, ο Ανχης τότε Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος, παίρνει αυτοβούλως την απόφαση και διατάζει την σύμπτυξη της εναπομείνασας δύναμης, βλέποντας ότι το Στρατόπεδο δεν μπορεί πλέον να κρατηθεί, και το άδικο της θυσίας των στρατιωτών του. 86 Έλληνες Αξιωματικοί και στρατιώτες, θα μείνουν για πάντα εκεί ακοίμητοι φρουροί της Ελληνικότητας του Στρατοπέδου.

Η απόφαση αυτή του Σταυρουλόπουλου επέτρεψε σ'εμας που καταφέραμε να βγούμε ζωντανοί από το Στρατόπεδο, να ζούμε και μετά την 16η Αυγούστου του 1974.




Έκτοτε τον αποκαλούσαμε πατέρα, πράγμα που τον συγκινούσε αφάνταστα, και έλεγε πάντα ότι, η αγάπη των στρατιωτών μου, είναι η μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσα να λάβω.
Αιώνια η μνήμη στους ΗΡΩΕΣ συμπολεμιστές μας που έπεσαν στην Μάχη του Στρατοπέδου της ΕΛ.ΔΥ.Κ.
Αιώνια η Μνήμη του ΗΡΩΑ Διοικητή μας στην Μάχη, Πατέρα μας Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΡΑΟΥΔΑΚΗΣ
Χανιά Κρήτης 11/6/2020

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ:
(1) Ο Βαγγέλης Μπραουδάκης, είναι βετεράνος Λοχίας ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ της Επικής Μάχης του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ από τις 14/8/74-16/8/74 μέσα από τις τάξεις του ηρωϊκού 4ου Λόχου Τυφεκιοφόρων υπό την Διοικηση του ΗΡΩΑ Λοχαγού Λούη Ιωαννίδη. Σεμνός και χωρίς κομπασμούς αναφέρθηκε στην Επική αυτή Μαχη όπου επικεφαλής όλων των Δυνάμεων Αμύνης του Στρατοπέδου ήταν ο αείμνηστος Ταξχος ε.α. Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος. Αυτή η Μάχη και αυτοί οι 318 άνδρες είναι κάτι από τα ελάχιστα που έχουμε ακόμα για να νιώθουμε περήφανοι σήμερα οι Έλληνες, σε ότι αφορά την Νεώτερη Ιστορία μας.
(2) Ο Βαγγέλης Μπραουδάκης επικοινωνούσε συχνά με τον "Πατέρα των Ελδυκαρίων" για να μαθαίνει για την υγεία του και όποτε λάβαινε τηλεφώνημά του, μου το έλεγε με χαρά και καμάρι: "Με πήρε ο Βαγγέλης από την Κρήτη"!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου