Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

ΚΥΠΡΟΣ 1974 - ΠΩΣ ΠΡΟΔΩΘΗΚΕ Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

15 Αυγούστου 1974…
Η Αμμόχωστος, προδομένη από τους ΟΗΕδες, τους Άγγλους και τους Ελλαδίτες αξιωματικούς, παραδόθηκε αμαχητί στους Τούρκους εισβολείς, οι οποίοι μπήκαν ανενόχλητοι, κάνοντας περίπατο, στην πόλη του Ευαγόρα, που έμοιαζε πόλη-φάντασμα από την εγκατάλειψη.
Είχε προηγηθεί ένας αγώνας εναντίον των Τούρκων της πόλης στον Αττίλα Ι, που είχε σαν συνέπεια τον θάνατο του Ανχη (ΠΖ) Μουζάκη Αντρέα (φωτο αριστερά)

Το ξένο Σχέδιο στον Αττίλα ΙΙ, που αφορούσε την πόλη της Αμμοχώστου, τοποθετούσε τα τουρκικά στρατεύματα μέχρι την περιοχή Σαβόϊ, αλλά οι επικεφαλής των Οηέδων μάταια αναζητούσαν Έλληνα αξιωματικό να διαπραγματευθεί την τύχη της πόλης με τους Τούρκους αξιωματικούς. Όλοι ήσαν στο Δημοτικό Σχολείο Φρενάρους!

Η πτώση της Αμμοχώστου ήταν αποτέλεσμα τεσσάρων παραγόντων: α) Το σπάσιμο της «γραμμής» της Εθνικής Φρουράς στη Μια Μηλιά, μετά από προδοσία των Οηέδων. β) Ο θάνατος του επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Αμμόχωστο, Αντισυνταγματάρχη Εμμανουήλ Χατζηδάκη, διοικητή της 173 ΜΑ/ΤΠ (Μοίρα Αντιαρματικού Πυροβολικού), στην οποία υπηρετούσε τότε ο γράφων, μετά από προδοσία των Οηέδων. γ) Η προδοσία από τις στρατιωτικές αρχές των αγγλικών βάσεων στο «2 ½ μίλι», και δ) η προδοσία από τους Ελλαδίτες αξιωματικούς της Α΄ Στρατιωτικής Ανωτέρας της Αμμοχώστου.

Η προδοσία στη Μια Μηλιά

Τι συνέβη στη Μια Μηλιά και τα τουρκικά τανκς αποδεκάτισαν τον στρατό μας;

Σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιωτών της 173 ΜΑ/ΤΠ, που επέστρεψαν από το πεδίο της μάχης, η Εθνική Φρουρά είχε παραταχθεί στη «γραμμή» της Μιάς Μηλιάς, με πυροβολικό, τεθωρακισμένα, πεζικό και αντιαεροπορικά, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα τουρκικά τανκς που κατευθύνονταν προς την Αμμόχωστο.

Κατά μήκος της «γραμμής» και μπροστά από το στρατό της Ε.Φ., η περιοχή είχε ναρκοθετηθεί. Ήταν σίγουρο, ότι τα τουρκικά τανκς θα έπεφταν μέσα στο ναρκοπέδιο και τότε τα πράγματα θα ήσαν πιο εύκολα για το στρατό μας. Προς μεγάλη όμως έκπληξη των στρατιωτών μας, τα τουρκικά τανκς έκαναν την εμφάνισή τους στα πλάγια της «γραμμής» παρατάξεως της Ε.Φ., αποφεύγοντας έτσι το ναρκοπέδιο. Τι είχε συμβεί;

Στα πλάγια της «γραμμής», όπου είχε παραταχθεί ο στρατός της Ε.Φ., υπήρχε ένας στενός χωματόδρομος που δεν ναρκοθετήθηκε και έμεινε ακάλυπτος από τους στρατιώτες μας, επειδή τον χρησιμοποιούσαν τα τεθωρακισμένα των ΟΗΕδων.
Οι κυανόκρανοι, που ακολουθούσαν παντού την Ε.Φ. και γνώριζαν τις κινήσεις της, οδήγησαν τα τουρκικά τανκς από τον χωματόδρομο, σαν άλλος Εφιάλτης, με αποτέλεσμα να αποφύγουν το ναρκοπέδιο και να βρεθούν στα πλάγια και στα μετόπισθεν των στρατιωτών μας.

Έτσι, με μια «πισώπλατη μαχαιριά» των Οηέδων, τα τουρκικά τανκς αποδεκάτισαν τους ανήμπορους να αντιδράσουν στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς.

Ο θάνατος του Εμ. Χατζηδάκη

Υπεύθυνος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αμμόχωστο ήταν ο διοικητής της 173 ΜΑ/ΤΠ, Αντισυνταγματάρχης Πυροβολικού, Εμμανουήλ Χατζηδάκης, ο οποίος, με μια μεγάλη ραφή στην πλάτη από τραύμα στον πόλεμο της Κορέας, ήταν ένας γενναίος και έμπειρος αξιωματικός, που εμψύχωνε και καθοδηγούσε στους στρατιώτες του κατά την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής.

Με άλλα λόγια, ήταν ένας μεγάλος αρχηγός! Αλλά προπαντός, όπως διαπιστώθηκε από την όλη στάση του, δεν συμμετείχε στο χουντικό παιχνίδι της προδοσίας…

Γι΄ αυτό, τα όργανα της προδοσίας βάλανε στόχο τον άξιο «τιμονιέρη», που οδηγούσε με επιτυχία το στρατιωτικό «σκάφος» στην πόλη της Αμμοχώστου.

Το αρχηγείο του Εμμανουήλ Χατζηδάκη είχε στηθεί στο υπόγειο μιάς ατέλειωτης οικοδομής, στην κατοικήσιμη περιοχή που βρισκόταν στην αρχή του δρόμου, που οδηγούσε στο στρατόπεδο της 173 ΜΑ/ΤΠ, του Καραόλου. Είναι βέβαιο, ότι οι Τούρκοι όχι μόνο δεν γνώριζαν τη θέση του αρχηγείου, αλλά ούτε καν μπορούσαν να τη διανοηθούν. Αυτοί, που γνώριζαν τη «βάση» του Χατζηδάκη, ήταν οι ΟΗΕδες, που το στρατόπεδό τους ήταν σχεδόν απέναντι από την ατέλειωτη οικοδομή. Κανένας, τότε, δν μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη αυτής της «γνωριμίας»…

Κι ενώ, στις 22 Ιουλίου 1974 είχε συμφωνηθεί, κατ΄ αρχάς, κατάπαυση του πυρός στις 4.00 το απόγευμα της Δευτέρας, την ίδια ακριβώς ώρα, ένα αεροπλάνο πέταξε πάνω από το στρατόπεδο του Καραόλου, με συγκεκριμένη κατεύθυνση (!) το αρχηγείο του Αντισυνταγματάρχη Χατζηδάκη. Το αεροπλάνο, όταν πλησίασε σε απόσταση βολής από τον στόχο, έρριψε μία ρουκέτα στο υπόγειο (!) της ατέλειωτης οικοδομής.

Η βολή ήταν εύστοχη, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο, ο γενναίος Αντισυνταγματάρχης, ένας Κύπριος δόκιμος αξιωματικός και ένας Ελλαδίτης μόνιμος αρχιλοχίας.

Έτσι, με τον θάνατο του Αντισυνταγματάρχη Χατζηδάκη, το «καράβι» της Ε.Φ. στην Αμμόχωστο έχασε τον άξιο τιμονιέρη του και έμεινε ακυβέρνητο μέχρι την πτώση της πόλης του Ευαγόρα. Κι όταν ένα σκάφος χάσει τον κυβερνήτη του, τότε είναι βέβαιο, ότι θα βουλιάξει σε μια μεγάλη θαλασσοταραχή. Αυτό, επεδίωξαν οι εμπνευστές του σχεδίου για την πτώση της Αμμοχώστου. Και, το πέτυχαν!

Δυστυχώς, ο αντικαταστάτης του, ο Υποδιοικητής της 173 ΜΑ/ΤΠ, Ταγματάρχης Νικόλαος Κυριαζής, από τον φόβο του ήταν «εκτός τόπου και χρόνου»!!! Οι εντολές που «έπαιρνε» από το ΓΕΕΦ και τις εκτελούσε αμέσως, αναφέρονταν μόνο σε οπισθοχώρηση των στρατιωτών μας! Από το Τρίκωμο διέταξε τους στρατιώτες να οπισθοχωρήσουν στην Ιδιωτική Σχολή ΚΑΣΑ της Αμμοχώστου και απ΄ εκεί στο Δημοτικό Σχολείο του Φρενάρους.

Ο πρώτος παρών στα σημεία οπισθοχώρησης ήταν, βεβαίως, ο ίδιος!

Η προδοσία στο «2 ½ μίλι»

Αλλά και οι Άγγλοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών για την κατάληψη της Αμμοχώστου από τον Αττίλα, στις 15 Αυγούστου 1974, χωρίς καμμιά ουσιαστική, στην πραγματικότητα, αντίσταση από τη δική μας πλευρά.

Όπως οι Οηέδες «εξουδετέρωσαν» την αντίσταση της Ε.Φ. στη Μια Μηλιά, οδηγώντας τα τουρκικά τανκς από ασφαλή δρόμο στα μετόπισθεν των στρατιωτών μας, το ίδιο έπραξαν και οι στρατιωτικές αρχές των αγγλικών βάσεων στο «2 ½ μίλι».

Οι στρατιώτες του Καραόλου –αυτοί που έμειναν και δεν έφυγαν-, του Πυροβολικού, του Πεζικού, τεθωρακισμένα και αντιαεροπορικά, είχαν σχηματίσει αμυντική «γραμμή» κοντά στην Ιδιωτική Σχολή ΚΑΣΑ του κ. Σαβεριάδη, από τη λίμνη του Αγίου Λουκά μέχρι τον κύριο δρόμο Αμμοχώστου-Λευκωσίας και κτυπούσαν με επιτυχία τα τουρκικά τανκς, που είχαν φθάσει από τη Μια Μηλιά.

Αν ενισχυόταν η «γραμμή» αυτή με περισσότερους στρατιώτες, αντί να δοθεί και πάλιν η εντολή για οπισθοχώρηση στο Δημοτικό Σχολείο Φρενάρους, και δεν εμφανιζόταν ο νέος «Εφιάλτης», οι Τούρκοι θα εδυσκολεύοντο να μπουν στην Αμμόχωστο.

Αλλά, η προδοσία ήταν μόνιμος συνοδός μας… Οι αξιωματικοί των αγγλικών βάσεων στο «2 ½ μίλι» οδήγησαν τα τουρκικά τανκς μέσα στο έδαφός τους –σε χώρο, όπου η Ε.Φ. δεν μπορούσε να παρατάξει στρατό-, με αποτέλεσμα τα τουρκικά στρατεύματα να βρεθούν στα μετόπισθεν της Εθνικής Φρουράς.

Με αυτό τον τρόπο, «εξουδετερώθηκε» και η τελευταία αντίσταση της Εθνικής Φρουράς στην Αμμόχωστο. Ενώ, οι Τούρκοι δεν θα αργήσουν να μπουν ανενόχλητοι στην πόλη του Ευαγόρα…

Για την κατάληψη της Αμμοχώστου, που αφέθηκε «ανοχύρωτη πολιτεία», ευθύνη φέρουν και οι αξιωματικοί που υπηρετούσαν τότε στην Α΄ Στρατιωτική Ανωτέρα της πόλης, οι οποίοι με τις προδοτικές παρεμβάσεις τους δεν επέτρεψαν στην Ε.Φ. να καταλάβει από την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής το Κάστρο, κοντά στο Σακχάρια, όπου εκρύβοντο Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι στρατιώτες.

Υπενθυμίζουμε, την εντολή που έδωσαν στον διοικητή της 199 μοίρας πυροβολικού, Υπολοχαγό Ηλία Ταβουλάρη, να σταματήσει να ρίχνει με τα πυροβόλα του εναντίον του Κάστρου από το χωριό Γαϊδουράς, όπου βρισκόταν. Επίσης, την απομάκρυνση του Κυπρίου αξιωματικού, Τάκη Μιτσίδη, από τα τείχη του Κάστρου, ο οποίος είχε σταματήσει την υδροδότηση του Κάστρου και αναμενόταν μέσα σε ελάχιστο χρόνο να παραδοθούν όλοι οι «ένοικοί» του.

Βέβαια, η προδοσία ήταν διάχυτη στις τάξεις της Ε.Φ. και δεν ξέρουμε αν η κατάληψη του Κάστρου της Αμμοχώστου θα άλλασσε και τον ρουν της ιστορίας της πόλης του Ευαγόρα….

Άρθρο του Μ.Μιχαήλ στην Εφημερίδα της Ρωμηοσύνης (http://romiossini.com) την 14-8-09

8 σχόλια:

  1. αυτο το καταπτυστο κειμενο υπαρχει στο μπλοκ σου για την Αμμοχωστο και αφορα τον πατερα μου μακαριτη πλεον Ταξιαρχο Πυροβολικου Κυριαζη Νικολαο απο καποιον καραγκιοζη Μ.Μιχαηλ θα απαιτησω ηθικη και οικονομικη ικανοποιηση απο αυτον τον γελοιο αν δεν ανακαλεσει οτι γραφει [τα χρηματα θα πανε ολα στην Εθνικη Φρουρα] θελω την βοηθεια του συλλογου σας να αποκατασταθει η αληθεια.Σας αναφερω οτι ο πατερας μου ηταν με τον Τασο Μαρκου στην Μια Μηλια και μεχρι τις 12.30 το μεσημερι κρατησαν τους τουρκους με 2 πυροβολαρχιες 6 λιβρων ΑΤ πυροβολων που δεν μπορουσαν να μετακινηθουν 12 κανονια συνολο μετα το κακο συμτυχθηκαν κατοπιν διαταγης μεσα απο τα αρματα μαχης των τουρκων προς Αμμοχωστο οπου υπηρχε 1 πυροβολαρχια για να κρατησει 2 ΕΜΑ 120 αρματα με 6 πυροβολα που προελαβναν προς Αμμοχωστο οπως καταλαβαινεται ουδεν νοημα για αγωνα οπως ηταν και απο την αρχη του Β γυρου. Οι τουρκοι δεν πιαναν αιχμαλωτους οπως ξερετε ο πατερας μου ειχε 2 νεκρους και ο οδηγος του που αποκεφαληστικε πολλους τραυματιες και 21 αγνοουμενους που αποκοπηκαν απο την μοναδα και εκτελεστηκαν απο τους τουρκους ποιες αμυνες και ποια μεγαλα σχεδια αναφερει αυτος ο καραγκιοζης ο πατερας μου εσωσε απλως τα παιδια που ειχαν μεινει μαζι του να μην σφαγουν απο τους τουρκους.Αλλωστε για την αμυνα της πολης ηταν υπευθηνη η Πρωτη Ανωτερα με Σχη διοικητη.Αναφερει οτι ηταν δειλος εγω ξερω οτι οι δειλοι δεν γυρναν πισω οπου ξεφτιλιστικαν ηταν ο μονος Ελληνας Αξιωματικος που ξανα υπηρετησε στην Κυπρο αφου το ζητησε και ενεκρινε ο Μακαριος [Μουσκος} με εισηγηση του υπουργου υγειας Πελεκανου που ηταν σε ολα τα γεγονοτα μαζι του σαν ιατρος μοναδος και εκτιμησε τον πατερα μου σαν αξιωματικο και σαν ανθρωπο.Την δευτερη φορα μετα που υπηρτησε σαν διοικητης στην Αλαμπρα στην 190 ΜΠΒ παρελασαν απο το σπιτι μας ολοι οι στρατιωτες του για να τον δουν εγω ημουν φοιτητης στην Αρχιτεκτονικη ΑΠΘ και ειχα την κριση να δω την αληθεια μαλιστα απο συνομιλιες με στρατιωτες του ηταν περιφανοι που πολεμησαν μαζι του και περφρονουσαν τους συναδελφους τους της αλλης μοιρας που ηταν στον Καραβα και δεν ειχαν καμμια απωλεια στα γεγονοτα γιατι η 173 ΜΠΒ χαθηκε στην μαχη για την τιμη των οπλων και συνχωνευτικε με την 190 ΜΠΒ.Αισθανομαι αηδια και οργη γιατι εζησα τα γεγονοτα πηγα 3 χρονια σχολειο στην Κυπρο αλλα σας λεω οτι αυτα πυ γραφει ο Μ.Μιχαηλ ειναι ψεματα.Τους προδοτες της Κυπρου να τους αναζητησετε αλλου σε οσους δεν τολμησαν να ανοιξουν τον φακελο της Κυπρου και οχι σε τιμιους πατριωτες αξιωματικους δυο φορες προδομενους που αν και ηξεραν οτι δεν υπαρχει καμμια τυχη εμειναν στην θεση τους.Κυριαζης Ηλιας αρχιτεκτων ΑΠΘ εφεδρος Λγος ΜΧ με τιμη.- οποιος εχει προβλημα μπορω να του δωσω στοιχεια για την προδοσια του 74 που δεν κατεστρεψε ο πατερας μου αν και ο αρχιπροδοτης Αβερωφ[Ροζαλω] ορκισε τους αξιωματικους να κανουν μην τρεφετε ψευδαισθησεις οι ουννοι μονο με πολεμο θα φυγουν απο την ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ
    kiriazisilias@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΓΑΠΗΤΕ Κε ΚΥΡΙΑΖΗ,
    ΕΓΩ ΜΕΤΕΦΕΡΑ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Μ.ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ"
    ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ "ΑΠΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΟΥ Ο ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΡΙΨΑΣΠΙΣ. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑΤΙ Ο Μ.ΜΙΧΑΗΛ ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ"
    ΑΥΤΟ ΝΟΜΙΖΩ ΒΑΖΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ20 Ιουλίου 2016 στις 6:21 μ.μ.

    ΜΟΥΖΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΨΥΧΙΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΗΡΩΗΚΑ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρήστος Φλωρογούλιας11 Οκτωβρίου 2016 στις 12:03 π.μ.

    Τυχαία έπεσα επάνω σε αυτή την καταχώρηση του blog και έχω να πω ότι πραγματικά αισθάνθηκα άσχημα για τον τρόπο που ο κος Μιχαήλ αναφέρθηκε στο μακαρίτη θείο μου Ταξίαρχο Κυριαζή Νικόλαο, για τη δράση του κατά τα γεγονότα της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

    Καταρχήν έχω να πω ότι δεν γνωρίζω τον κο Μ.Μιχαήλ, αλλά από την ανάγνωση του κειμένου της συνέντευξής του που αφορά τις πράξεις του τότε Τχη(ΠΒ) Κυριαζή Νικόλαου οδηγούμε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι μόνιμος στρατιωτικός άρα δεν είναι γνώστης της τέχνης του πολέμου και των κανόνων που τον διέπουν.

    Δηλώνει ότι <>, εγώ ρωτάω κατ’ αρχήν ο κος Μιχαήλ ήταν αυτήκοος μάρτυρας των διαταγών του ΓΕΕΦ και κατά συνέπεια συμπέρανε ότι ο Τχής Κυριαζής ελάμβανε διαφορετικές διαταγές από σύμπτυξη δεν τις εκτελούσε και από μόνος του διέταζε οπισθοχώρηση; Αν αυτό ήταν αλήθεια τότε θα τον είχαν δικάσει σε Στρατοδικείο για προδοσία. Επειδή κάτι τέτοιο δεν γνωρίζω να έχει συμβεί συμπεραίνω ότι οι εντολές που λάμβανε αφορούσαν την σύμπτυξη της Μονάδος του. Επίσης λέει <>. Αυτό από μόνο του μας δείχνει το άριστο χαρακτήρα του Αξιωματικού ο οποίος έκανε το αυτονόητο εκτελούσε τις διαταγές που λάμβανε. Σας πληροφορώ ότι, με βάση τους στρατιωτικούς κανονισμούς, όπως σε όλες τις διαταγές επιχειρήσεων και στη σύμπτυξη, δίνονται από τον προϊστάμενο συγκεκριμένες τοποθεσίες ανάπτυξης των τμημάτων και χρονικές οδηγίες ολοκλήρωσης των κινήσεων. Άρα δεν αποφάσισε μόνος του τις τοποθεσίες της Ιδιωτικής Σχολής ΚΑΣΑ της Αμμοχώστου και απ΄ εκεί το Δημοτικό Σχολείο του Φρενάρους διότι αν το είχε κάνει τότε πάλι θα οδηγείτο στο Στρατοδικείο, πράγμα που επαναλαμβάνω δεν γνωρίζω να έχει συμβεί. Επιπλέον έχω να πω ότι πάλι σύμφωνα με τους κανονισμούς το Πυροβολικό καλύπτει τη σύμπτυξη των Μονάδων ελιγμού με πυρά, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πρέπει πρώτο κατά το μεγαλύτερό του μέρος να συμπτυχθεί και από τη νέα του θέση να καλύψει τους υπόλοιπους φίλιους κατά την κίνησή τους. Για να γίνει αυτό προφανώς θα ήταν απαραίτητο να συνέβη όπως λέει ο κος Μιχαήλ να ήταν << ο πρώτος παρών>> προκειμένου να οργανώσει από τα νέα σημεία ανάπτυξης της Μονάδος του τα απαραίτητα πυρά κάλυψης των υπολοίπων συμπτυσομένων Μονάδων.

    Τον μακαρίτη θείο μου Ταξίαρχο Κυριαζή Νικόλαο τον γνώριζα προσωπικά και έχω να πω ότι επρόκειτο περί ενός αρίστου Αξιωματικού αλλά και αμέμπτου χαρακτήρα ανθρώπου, ακούραστος και λεβέντης μέχρι το θάνατό του.

    Είναι ντροπή να σπιλώνετε η μνήμη ενός ανθρώπου που αν μη τι άλλο δεν μπορεί να απαντήσει σε αβάσιμες κατηγορίες.

    Δεν είχα σκοπό να κάνω μάθημα Τακτικής σε κανένα αλλά δεν μπορούμε να δηλώνουμε ότι θέλουμε και να λερώνουμε υπολήψεις ηρώων που γενναία πολέμησαν για την Πατρίδα και που σήμερα δεν είναι κοντά μας να υπερασπισθούν τον εαυτό τους.

    Μετά τιμής

    Χρήστος Φλωρογούλιας florogouliasch@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρήστος Φλωρογούλιας11 Οκτωβρίου 2016 στις 12:25 π.μ.

    Επανυποβάλω το σχόλιο μου λόγω μη εμφάνισης στο αρχικό δηλώσεων του κου Μιχαήλ τις οποίες επικαλούμε προκειμένου ο αναγνώστης να βγάλει τα ορθά συμπεράσματα

    Τυχαία έπεσα επάνω σε αυτή την καταχώρηση του blog και έχω να πω ότι πραγματικά αισθάνθηκα άσχημα για τον τρόπο που ο κος Μιχαήλ αναφέρθηκε στο μακαρίτη θείο μου Ταξίαρχο Κυριαζή Νικόλαο, για τη δράση του κατά τα γεγονότα της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

    Καταρχήν έχω να πω ότι δεν γνωρίζω τον κο Μ.Μιχαήλ, αλλά από την ανάγνωση του κειμένου της συνέντευξής του που αφορά τις πράξεις του τότε Τχη(ΠΒ) Κυριαζή Νικόλαου οδηγούμε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι μόνιμος στρατιωτικός άρα δεν είναι γνώστης της τέχνης του πολέμου και των κανόνων που τον διέπουν.

    Δηλώνει ότι «Οι εντολές που «έπαιρνε» από το ΓΕΕΦ και τις εκτελούσε αμέσως, αναφέρονταν μόνο σε οπισθοχώρηση των στρατιωτών μας! Από το Τρίκωμο διέταξε τους στρατιώτες να οπισθοχωρήσουν στην Ιδιωτική Σχολή ΚΑΣΑ της Αμμοχώστου και απ΄ εκεί στο Δημοτικό Σχολείο του Φρενάρους.», εγώ ρωτάω κατ’ αρχήν ο κος Μιχαήλ ήταν αυτήκοος μάρτυρας των διαταγών του ΓΕΕΦ και κατά συνέπεια συμπέρανε ότι ο Τχής Κυριαζής ελάμβανε διαφορετικές διαταγές από σύμπτυξη δεν τις εκτελούσε και από μόνος του διέταζε οπισθοχώρηση; Αν αυτό ήταν αλήθεια τότε θα τον είχαν δικάσει σε Στρατοδικείο για προδοσία. Επειδή κάτι τέτοιο δεν γνωρίζω να έχει συμβεί συμπεραίνω ότι οι εντολές που λάμβανε αφορούσαν την σύμπτυξη της Μονάδος του. Επίσης λέει «τις εκτελούσε αμέσως». Αυτό από μόνο του μας δείχνει το άριστο χαρακτήρα του Αξιωματικού ο οποίος έκανε το αυτονόητο εκτελούσε τις διαταγές που λάμβανε. Σας πληροφορώ ότι, με βάση τους στρατιωτικούς κανονισμούς, όπως σε όλες τις διαταγές επιχειρήσεων και στη σύμπτυξη, δίνονται από τον προϊστάμενο συγκεκριμένες τοποθεσίες ανάπτυξης των τμημάτων και χρονικές οδηγίες ολοκλήρωσης των κινήσεων. Άρα δεν αποφάσισε μόνος του τις τοποθεσίες της Ιδιωτικής Σχολής ΚΑΣΑ της Αμμοχώστου και απ΄ εκεί το Δημοτικό Σχολείο του Φρενάρους διότι αν το είχε κάνει τότε πάλι θα οδηγείτο στο Στρατοδικείο, πράγμα που επαναλαμβάνω δεν γνωρίζω να έχει συμβεί. Επιπλέον έχω να πω ότι πάλι σύμφωνα με τους κανονισμούς το Πυροβολικό καλύπτει τη σύμπτυξη των Μονάδων ελιγμού με πυρά, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πρέπει πρώτο κατά το μεγαλύτερό του μέρος να συμπτυχθεί και από τη νέα του θέση να καλύψει τους υπόλοιπους φίλιους κατά την κίνησή τους. Για να γίνει αυτό προφανώς θα ήταν απαραίτητο να συνέβη όπως λέει ο κος Μιχαήλ να ήταν « ο πρώτος παρών» προκειμένου να οργανώσει από τα νέα σημεία ανάπτυξης της Μονάδος του τα απαραίτητα πυρά κάλυψης των υπολοίπων συμπτυσομένων Μονάδων.

    Τον μακαρίτη θείο μου Ταξίαρχο Κυριαζή Νικόλαο τον γνώριζα προσωπικά και έχω να πω ότι επρόκειτο περί ενός αρίστου Αξιωματικού αλλά και αμέμπτου χαρακτήρα ανθρώπου, ακούραστος και λεβέντης μέχρι το θάνατό του.

    Είναι ντροπή να σπιλώνετε η μνήμη ενός ανθρώπου που αν μη τι άλλο δεν μπορεί να απαντήσει σε αβάσιμες κατηγορίες.

    Δεν είχα σκοπό να κάνω μάθημα Τακτικής σε κανένα αλλά δεν μπορούμε να δηλώνουμε ότι θέλουμε και να λερώνουμε υπολήψεις ηρώων που γενναία πολέμησαν για την Πατρίδα και που σήμερα δεν είναι κοντά μας να υπερασπισθούν τον εαυτό τους.

    Μετά τιμής

    Χρήστος Φλωρογούλιας florogouliasch@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στο Βιβλίο ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ αναφέρω ότι δεν υιοθετώ την αναφορά του Μ.Μιχαήλ. Και τονίζω ότι με αφορμή αυτό το άρθρο ξεκίνησα έρευνα για τον Τχη ΠΒ Κυριαζή όπου διαπίστωσα ότι αυτά που αναφέρει ο κ.Μιχαήλ είναι εμπαθή και εκτός πραγματικότητας.

      Διαγραφή
    2. ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΜΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

      Διαγραφή