Μ α τ α φ ι ά ς !
EΙΡΗΣΘΩ ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
Γ Η Π Α Ν Α Ρ Χ Α Ι Α ΕΛΛΗΝΙΣ, εκεί πλησίον της αρχαίας Αμαθούντος, θα σκεπάζει από σήμερα τον, εκ Λευκάδος επιλέξαντα να 'ναι ες αεί και Κύπριος, στρατηγό Δημήτρη Ματαφιά. Εδώ, «στην άκρη του αρχιπελάγους, στο περήφανο κομμάτι του περήφανου ελληνικού έθνους», όπως ο ίδιος διαμηνούσε στα πλέοντα κατά δω σκάφη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όταν ήταν, το 1985-86, Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.
Η Ξ Ε Ρ Ε, από τότε που ήταν εδώ, στα 43 του, διοικητής του 241 Τάγματος Πεζικού, ο Ματαφιάς ότι: Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά που οι μηδίσαντες Αμαθούσιοι κρέμασαν «τρόπαιο» το κεφάλι του θυσιασθέντος, κατά των Περσών, Ονήσιλου, μελίσσι στην Πύλη των Τειχών, υπήρχαν έκτοτε εδώ και του Ονήσιλου γνήσιοι απόγονοι, μα και των Αμαθουσίων. Ήξερε. Και επέλεγε τους πρώτους. Υπόδειγμα γενόμενος ο ίδιος με τις πράξεις του. Με τη γενναία, ακούραστη και, ατσαλάκωτης πάντα αξιοπρέπειας, ανιδιοτελή προσφορά στο υπέρτατο καθήκον της ένοπλης προσφοράς στην πατρίδα. Και στο απελευθερωτικό όραμα του λαού.
Γ Η Ν ελληνίδα, που θερμαίνει τα ιερά οστά των νεότερων θυσιών του έθνους, από το 1955-59 της ΕΟΚΑ, το 1964 και το 1974, ώς τον Τάσο Ισαάκ, τον Σολάκη Σολωμού και τον Αρχηγό Φλωράκη, επέλεξε για να ταφεί ο Δημήτρης Ματαφιάς.
Μ Ε ΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ του θανάτου του, 20 ολόκληρα χρόνια μετά που παραιτήθηκε από τη 13μηνη αρχηγία του ΓΕΕΦ και 32 χρόνια αφ' ότου διοικούσε το 241ΤΠ, πλήθη Κυπρίων διαλαλούν με συγκίνηση την υπερηφάνειά τους, ότι υπηρέτησαν υπό τας διαταγάς του Ματαφιά. Διότι ήταν κοπιώδες ε π ί τ ε υ γ μ α, χρειαζόταν μόχθος και συνειδητή διαρκής εγρήγορση, να υπηρετείς την πατρίδα με διοικητή και αρχηγό τον Ματαφιά. Έπρεπε κάθε λεπτό να μη λουφάρεις, να μην «παίζεις πελλόν», αλλά να αποδεικνύεις εμπράκτως ότι ήσουνα του Ονήσιλου και όχι των μηδισάντων Αμαθουσίων. Είτε με το φτυάρι, στο ζύμωμα του τσιμέντου για τα πολυβολεία του 241ΤΠ, είτε στα «πολεμικά πανεπιστήμια» όπως είχε αναπτύξει τα πεδία βολής της ΕΦ. Ήταν κόπος και συνειδητός μόχθος, να 'σαι φίλος του Ματαφιά, στη Λήμνο, στη Λέσβο, στην Κύπρο, στην υπόθεση αντιμετώπισης του Αττίλα, των πατρώνων του και των υποτελών τους, στην υπόθεση της απελευθέρωσης των λαών.
Μα δεν είναι κανένας κόπος να πεις και να διαλαλήσεις, τι είδους διαχρονικό υπόδειγμα παραμένει για όλους, «όσοι ζωντανοί». Αρκεί μόνο μια λέξη:
Μ α τ α φ ι ά ς !
Στην μνήμη του Στρατηγού Δημήτριου Ματαφιά....ας ςίναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει..
Η ΜΙΤ θα δολοφονούσε το στρατηγό Ματαφιά
Vatan
(12/5/2009)
ο Μουράτ Γιλντιρίμ, γιος του Μαχμούτ Γιλντιρίμ, γνωστού με την κωδική ονομασία «Γεσίλ» (Πράσινος), έγραψε βιβλίο αναφορικά με τη ζωή του πατέρα του, για τον οποίο υπάρχουν ισχυρισμοί ότι εργάστηκε για τη ΜΙΤ και την Υπηρεσία Πληροφοριών της Στρατοχωροφυλακής JİTEM και ότι ήταν ο ηθικός αυτουργός, αλλά και ο εκτελεστής, πάρα πολλών δολοφονιών, που μέχρι σήμερα παραμένουν ανεξιχνίαστες.
Στο εν λόγω βιβλίο και στο κεφάλαιο «Επιχειρήσεις στο εξωτερικό» περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις, στις οποίες είχε λάβει μέρος και ο Γιλντιρίμ.
Ο γιος του, αναφορικά με το θέμα αυτό, γράφει: «Ο πατέρας μου συμμετείχε σε άπειρες επιχειρήσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Μετά την εγκατάστασή μας στην Άγκυρα, γνωρίζω ότι μετέβη στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Ιράν, την Ουγγαρία, το Βέλγιο, τη Ρουμανία, τις Βρυξέλλες και τη Βηρυτό. Δεν γνωρίζω, όμως, το σκοπό των ταξιδιών του.
Μετέβησαν, επίσης, στην Ελλάδα για έναν στρατηγό. Για την ακρίβεια, δεν θυμάμαι εάν ο Έλληνας ήταν ναύαρχος ή στρατηγός. Οι δικοί μας τον είχαν εντοπίσει στην κοιλάδα Μπεκάα. Τον φωτογράφισαν ενώ έμπαινε και έβγαινε στον καταυλισμό Μαχσούν Κορκμάζ. Αυτός, όχι μόνο παρείχε υποστήριξη στο ΡΚΚ, αλλά εκπαίδευσε και τους τρομοκράτες.
Μεταβαίνουν, λοιπόν, στην Ελλάδα, προκειμένου να διοργανώσουν μια επιχείρηση. Όμως, συμβαίνει μια αναποδιά, με συνέπεια η Ελληνική Αστυνομία να συλλάβει τον πατέρα μου. Τον βασανίζουν για τρεις-τέσσερις ημέρες, προκειμένου να τον αναγκάσουν να μιλήσει. Ο πατέρας μου δεν μιλά. Κατόπιν αυτού, παραδίδουν τον πατέρα μου σε τουρκική αντιπροσωπεία, η οποία είχε κινητοποιηθεί. Οι ελληνικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, τη στιγμή που τον παραδίδουν, λένε: “Ελπίζουμε να μην έχετε άλλον άνθρωπο σαν και αυτόν”».
[ΣΗΜΕΙΩΣΗ της εφημερίδας: Ο ε.α. στρατηγός Δημήτρης Ματαφιάς είχε συναντηθεί αρκετές φορές με τον Οτζαλάν στην κοιλάδα Μπεκάα. Είχε συμμετάσχει σε πολλές συναντήσεις του ΡΚΚ στην Αθήνα. Μάλιστα, ισχυριζόμενος ότι είναι και ο εκπρόσωπος του Οτζαλάν, είχε διαβάσει δικά του μηνύματα.]
Στο καλό Στρατηγέ
Στο καλό περήφανε και γενναίε Στρατηγέ. Που κράτησες τον όρκο σου και πραγματικά πίστεψες στην αποστολή σου. Που είχες το θάρρος και την αξιοπρέπεια να παραιτηθείς όταν δουλικές πολιτικές αποφάσεις υπέσκαπταν την αποστολή την οποία ως εύορκος Έλληνας αξιωματικός είχες αναλάβει. Που δεν σε γέλασαν οι γλυκόφωνες σειρήνες της δήθεν προσέγγισης του εχθρού και άφεσης των αμαρτιών του. Στο καλό. Και μακάρι κάποτε οι σύγχρονοι “Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ” να διαβάσουν την βιογραφία σου για να μορφωθούν και να παραδειγματιστούν… [N-A.gr]
• Σημερινή: Ο Ματαφιάς μάς είπε αντίο - Ο εκλιπών υπηρέτησε ως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς κατά τα έτη 1985 -1986.
Ήταν ο μόνος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος υπέβαλε παραίτηση, επειδή διαφώνησε με την πολιτική τής τότε Κυβέρνησης, στα θέματα που αφορούσαν στην Εθνική Φρουρά. Μετά την αφυπηρέτησή του από τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, διορίστηκε από τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου ως Γενικός Γραμματέας Αιγαίου. Π
αραιτήθηκε, όμως, από τη θέση του αυτή, μετά τη διαφωνία του με την πολιτική προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας, που συμφώνησαν στον Νταβός της Ελβετίας οι τότε πρωθυπουργοί της Ελλάδος Ανδρέας Παπανδρέου και της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ.
• Φιλελεύθερος: Στρατηγός Ματαφιάς, εραστής της ελευθερίας - Και ο Ματαφιάς, ένας από τους χιλιάδες Έλληνες της Διασποράς, που δεν άντεχε τον περιορισμό του Ελληνισμού στο ‘αθηναϊκό κράτος’ των εκσυγχρονιστών του λεκανοπεδίου της Αττικής. Και ο Ματαφιάς αναγιωμένος με την κραυγή της προσφυγοποιημένης Φωνής του Πόντου: Στα ξένα είναι Έλληνας και στην Ελλάδαν ξένος! Θέλησε να δώσει το δικό του μήνυμα σε όσους ξέρουν πως δεν πρέπει να επιβληθούν τελικά «όσοι ξέμειναν στα μισά του δρόμου».
• Σημερινή: Η Κύπρος κήδευσε τον Ματαφιά της - Μεγάλος εμψυχωτής του στρατού - Με πολιτικές και στρατιωτικές τιμές που αρμόζουν σε ένα λαοφιλή πρώην Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τελέσθηκε χθες πάνδημη η κηδεία του στρατηγού Δημήτρη Ματαφιά. Στο ναό της Παναγίας Παντάνασσας, στη Λεμεσό, προϊσταμένου του μητροπολίτη Αθανάσιου και παρόντων ηγετών και βουλευτών απ’ όλα τα κόμματα, μαζί με τον Υπουργό Άμυνας, αξιωματικών της Ε.Φ. και της ΕΛΔΥΚ, καθώς και πλήθος πολιτών. Επικήδειους εκφώνησαν για τον εκλιπόντα στρατηγό ο Βάσος Λυσσαρίδης και ο υπαρχηγός της Ε.Φ. αντιστράτηγος Σάββας Αργυρού. Στρατιωτικό απόσπασμα μαυροσκούφηδων, μαζί με τη ΣΜΕΦ απέδωσαν τις προσήκουσες τιμές, ενώ κατά τον ενταφιασμό του στρατηγού ρίφθηκαν αποχαιρετιστήριες βολές.
• Φιλελεύθερος: Άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα στην Ε.Φ. - Κατάφερε να αγαπηθεί από τους Κύπριους για την προσφορά του στον αγώνα για απελευθέρωση. Όσοι τον γνώρισαν ή υπηρέτησαν μαζί του, έχουν να λένε τα καλύτερα για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στην Εθνική Φρουρά στο διάστημα που διετέλεσε αρχηγός το 1985-86. Παραιτήθηκε από την αρχηγία της ΕΦ, διότι διαφωνούσε με την πολιτική της τότε κυβέρνησης σε θέματα που αφορούσαν το στράτευμα.
• Φιλελεύθερος: Τελευταίο «παρουσιάστε» - Αποχαιρετώντας τον πρώην αρχηγό της Eθνικής Φρουράς, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο στρατηγός Mαταφιάς ήταν ένας πατριώτης, χωρίς καμία μισαλλοδοξία, με σεβασμό στον κάθε άνθρωπο, δημοκράτης και «έτοιμος να θυσιαστεί για την πατρίδα του αλλά και για τις αρχές που πίστευε».
Oπως ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης, η αξιοπρέπεια όμως υπήρξε το κύριο χαρακτηριστικό του και ιδιαίτερα προσφιλής σε όλους επισημαίνοντας ότι «με λιτή περιβολή όπως πάντα, βρισκόταν καθημερινά, νύχτα και μέρα και απρόοπτα σε όλους τους στρατώνες».
Eγνοια του, όπως ανέφερε ο επίτιμος πρόεδρος της EΔEK, ήταν η κάλυψη των αναγκών της πατρίδας αλλά και των καθημερινών αναγκών των στρατιωτών αλλά πάνω απ’ όλα η μόνιμη έγνοια του ήταν τα εθνικά θέματα και η Κύπρος το άσβεστο πάθος του».
Ο στρατηγός Ματαφιάς άφησε πολύτιμο κληροδότημα στην Κύπρο και στην Ε.Φ. αλλά και τη δική του σφραγίδα στο μητροπολιτικό χώρο, ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης επισημαίνοντας ότι απαίτησή του ήταν η συνέχιση του αγώνα για μια Kύπρο ελεύθερη.
• Σημερινή: ΕΙΡΗΣΘΩ: Στο καλό Ματαφιά - “Ματαφιάς” υπήρξε το συνώνυμο ενός έμπρακτου εγερτήριου σαλπίσματος στην ιστορία της Εθνικής Φρουράς.
Διαπέρασε, με τις πράξεις και το παράδειγμά του, σαν ηλεκτρικό ρεύμα τους πάντες στο νησί. Ξαναδίνοντας στο στράτευμα, αλλά και στον λαό ολόκληρο, μια πρωτοφανή αυτοπεποίθηση αγωνιστικότητας.
Βασισμένη στη σκληρή εκπαίδευση, στη δίκαιη μεταχείριση όλων και στην αταλάντευτη πίστη στην ιερότητα του απελευθερωτικού οράματος.
Στο καλό να πας, στο ύστατο ταξίδι, οπλαδελφέ Ματαφιά.
Το διάβα σου από την ένοπλη αυτή άκρη του αρχιπελάγους, μας έδωσε την περηφάνια εκείνη που έχει τη δύναμη να παραμένει εδώ ζώσα για πολύ περισσότερες δεκαετίες απ’ όσες όρισε για την επίγεια διέλευσή σου ο Πανάγαθος.
• Σημερινή: Κύπριοι συνεχώς δίπλα στο Ματαφιά - Τον τελευταίο μήνα, που η ανάγκη του άρρωστου στρατηγού σε αίμα ήταν μεγάλη και αφού η οικογένειά του είχε απελπιστεί διότι δεν μπορούσε να βρει αιμοδότες, αυτό το κενό καλύφτηκε από τη μοναδική τράπεζα αίματος Κυπρίων που υπάρχει στην Ελλάδα και αυτή είναι η τράπεζα του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών Πάτρας. Μάλιστα, τον τελευταίο μήνα, ένας φοιτητής από την Πάτρα πήγαινε στην Αθήνα κάθε Παρασκευή και έδινε αιμοπετάλια.
Πέθανε ο Ματαφιάς
07/11/2006
Σύμφωνα με το ΡΙΚ (7/11/06) ο στρατηγός Δημήτριος Ματαφιάς, πρώην αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, πέθανε χθες το απόγευμα στο στρατιωτικό νοσοκομείο Νίμιτς στην Αθήνα, σε ηλικία 73 χρόνων.
Ο Δημήτριος Ματαφιάς άφησε εποχή για το ψηλό επίπεδο εκπαίδευσης της Εθνικής Φρουράς, κατά την περίοδο που ήταν αρχηγός της.
Είχε έλθει στην Κύπρο εθελοντικά αμέσως μετά την εισβολή και ανέλαβε την διοίκηση της Λεμεσού.
Το 1985 – 86 διετέλεσε αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, θέση από την οποία παραιτήθηκε λόγω διαφωνιών του για πρακτικές που υιοθετούσε η τότε κυβέρνηση σε σχέση με το στράτευμα.
Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κύπρο και γι’ αυτό γίνονται διευθετήσεις με την πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα για μεταφορά της σορού του στη νήσο.
Η σύζυγος του Δημήτριου Ματαφιά είναι κυπριακής καταγωγής.
αναρτήθηκε απο τα blogs:
εν κρυπτώ ,
geopolitics-gr ,
noitikiantistasis.com
cyprus.gov.cy,
infognomonpolitics.blogspot.com
EΙΡΗΣΘΩ ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
Γ Η Π Α Ν Α Ρ Χ Α Ι Α ΕΛΛΗΝΙΣ, εκεί πλησίον της αρχαίας Αμαθούντος, θα σκεπάζει από σήμερα τον, εκ Λευκάδος επιλέξαντα να 'ναι ες αεί και Κύπριος, στρατηγό Δημήτρη Ματαφιά. Εδώ, «στην άκρη του αρχιπελάγους, στο περήφανο κομμάτι του περήφανου ελληνικού έθνους», όπως ο ίδιος διαμηνούσε στα πλέοντα κατά δω σκάφη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όταν ήταν, το 1985-86, Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.
Η Ξ Ε Ρ Ε, από τότε που ήταν εδώ, στα 43 του, διοικητής του 241 Τάγματος Πεζικού, ο Ματαφιάς ότι: Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά που οι μηδίσαντες Αμαθούσιοι κρέμασαν «τρόπαιο» το κεφάλι του θυσιασθέντος, κατά των Περσών, Ονήσιλου, μελίσσι στην Πύλη των Τειχών, υπήρχαν έκτοτε εδώ και του Ονήσιλου γνήσιοι απόγονοι, μα και των Αμαθουσίων. Ήξερε. Και επέλεγε τους πρώτους. Υπόδειγμα γενόμενος ο ίδιος με τις πράξεις του. Με τη γενναία, ακούραστη και, ατσαλάκωτης πάντα αξιοπρέπειας, ανιδιοτελή προσφορά στο υπέρτατο καθήκον της ένοπλης προσφοράς στην πατρίδα. Και στο απελευθερωτικό όραμα του λαού.
Γ Η Ν ελληνίδα, που θερμαίνει τα ιερά οστά των νεότερων θυσιών του έθνους, από το 1955-59 της ΕΟΚΑ, το 1964 και το 1974, ώς τον Τάσο Ισαάκ, τον Σολάκη Σολωμού και τον Αρχηγό Φλωράκη, επέλεξε για να ταφεί ο Δημήτρης Ματαφιάς.
Μ Ε ΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ του θανάτου του, 20 ολόκληρα χρόνια μετά που παραιτήθηκε από τη 13μηνη αρχηγία του ΓΕΕΦ και 32 χρόνια αφ' ότου διοικούσε το 241ΤΠ, πλήθη Κυπρίων διαλαλούν με συγκίνηση την υπερηφάνειά τους, ότι υπηρέτησαν υπό τας διαταγάς του Ματαφιά. Διότι ήταν κοπιώδες ε π ί τ ε υ γ μ α, χρειαζόταν μόχθος και συνειδητή διαρκής εγρήγορση, να υπηρετείς την πατρίδα με διοικητή και αρχηγό τον Ματαφιά. Έπρεπε κάθε λεπτό να μη λουφάρεις, να μην «παίζεις πελλόν», αλλά να αποδεικνύεις εμπράκτως ότι ήσουνα του Ονήσιλου και όχι των μηδισάντων Αμαθουσίων. Είτε με το φτυάρι, στο ζύμωμα του τσιμέντου για τα πολυβολεία του 241ΤΠ, είτε στα «πολεμικά πανεπιστήμια» όπως είχε αναπτύξει τα πεδία βολής της ΕΦ. Ήταν κόπος και συνειδητός μόχθος, να 'σαι φίλος του Ματαφιά, στη Λήμνο, στη Λέσβο, στην Κύπρο, στην υπόθεση αντιμετώπισης του Αττίλα, των πατρώνων του και των υποτελών τους, στην υπόθεση της απελευθέρωσης των λαών.
Μα δεν είναι κανένας κόπος να πεις και να διαλαλήσεις, τι είδους διαχρονικό υπόδειγμα παραμένει για όλους, «όσοι ζωντανοί». Αρκεί μόνο μια λέξη:
Μ α τ α φ ι ά ς !
Στην μνήμη του Στρατηγού Δημήτριου Ματαφιά....ας ςίναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει..
Η ΜΙΤ θα δολοφονούσε το στρατηγό Ματαφιά
Vatan
(12/5/2009)
ο Μουράτ Γιλντιρίμ, γιος του Μαχμούτ Γιλντιρίμ, γνωστού με την κωδική ονομασία «Γεσίλ» (Πράσινος), έγραψε βιβλίο αναφορικά με τη ζωή του πατέρα του, για τον οποίο υπάρχουν ισχυρισμοί ότι εργάστηκε για τη ΜΙΤ και την Υπηρεσία Πληροφοριών της Στρατοχωροφυλακής JİTEM και ότι ήταν ο ηθικός αυτουργός, αλλά και ο εκτελεστής, πάρα πολλών δολοφονιών, που μέχρι σήμερα παραμένουν ανεξιχνίαστες.
Στο εν λόγω βιβλίο και στο κεφάλαιο «Επιχειρήσεις στο εξωτερικό» περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις, στις οποίες είχε λάβει μέρος και ο Γιλντιρίμ.
Ο γιος του, αναφορικά με το θέμα αυτό, γράφει: «Ο πατέρας μου συμμετείχε σε άπειρες επιχειρήσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Μετά την εγκατάστασή μας στην Άγκυρα, γνωρίζω ότι μετέβη στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Ιράν, την Ουγγαρία, το Βέλγιο, τη Ρουμανία, τις Βρυξέλλες και τη Βηρυτό. Δεν γνωρίζω, όμως, το σκοπό των ταξιδιών του.
Μετέβησαν, επίσης, στην Ελλάδα για έναν στρατηγό. Για την ακρίβεια, δεν θυμάμαι εάν ο Έλληνας ήταν ναύαρχος ή στρατηγός. Οι δικοί μας τον είχαν εντοπίσει στην κοιλάδα Μπεκάα. Τον φωτογράφισαν ενώ έμπαινε και έβγαινε στον καταυλισμό Μαχσούν Κορκμάζ. Αυτός, όχι μόνο παρείχε υποστήριξη στο ΡΚΚ, αλλά εκπαίδευσε και τους τρομοκράτες.
Μεταβαίνουν, λοιπόν, στην Ελλάδα, προκειμένου να διοργανώσουν μια επιχείρηση. Όμως, συμβαίνει μια αναποδιά, με συνέπεια η Ελληνική Αστυνομία να συλλάβει τον πατέρα μου. Τον βασανίζουν για τρεις-τέσσερις ημέρες, προκειμένου να τον αναγκάσουν να μιλήσει. Ο πατέρας μου δεν μιλά. Κατόπιν αυτού, παραδίδουν τον πατέρα μου σε τουρκική αντιπροσωπεία, η οποία είχε κινητοποιηθεί. Οι ελληνικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, τη στιγμή που τον παραδίδουν, λένε: “Ελπίζουμε να μην έχετε άλλον άνθρωπο σαν και αυτόν”».
[ΣΗΜΕΙΩΣΗ της εφημερίδας: Ο ε.α. στρατηγός Δημήτρης Ματαφιάς είχε συναντηθεί αρκετές φορές με τον Οτζαλάν στην κοιλάδα Μπεκάα. Είχε συμμετάσχει σε πολλές συναντήσεις του ΡΚΚ στην Αθήνα. Μάλιστα, ισχυριζόμενος ότι είναι και ο εκπρόσωπος του Οτζαλάν, είχε διαβάσει δικά του μηνύματα.]
Στο καλό Στρατηγέ
Στο καλό περήφανε και γενναίε Στρατηγέ. Που κράτησες τον όρκο σου και πραγματικά πίστεψες στην αποστολή σου. Που είχες το θάρρος και την αξιοπρέπεια να παραιτηθείς όταν δουλικές πολιτικές αποφάσεις υπέσκαπταν την αποστολή την οποία ως εύορκος Έλληνας αξιωματικός είχες αναλάβει. Που δεν σε γέλασαν οι γλυκόφωνες σειρήνες της δήθεν προσέγγισης του εχθρού και άφεσης των αμαρτιών του. Στο καλό. Και μακάρι κάποτε οι σύγχρονοι “Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ” να διαβάσουν την βιογραφία σου για να μορφωθούν και να παραδειγματιστούν… [N-A.gr]
• Σημερινή: Ο Ματαφιάς μάς είπε αντίο - Ο εκλιπών υπηρέτησε ως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς κατά τα έτη 1985 -1986.
Ήταν ο μόνος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος υπέβαλε παραίτηση, επειδή διαφώνησε με την πολιτική τής τότε Κυβέρνησης, στα θέματα που αφορούσαν στην Εθνική Φρουρά. Μετά την αφυπηρέτησή του από τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, διορίστηκε από τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου ως Γενικός Γραμματέας Αιγαίου. Π
αραιτήθηκε, όμως, από τη θέση του αυτή, μετά τη διαφωνία του με την πολιτική προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας, που συμφώνησαν στον Νταβός της Ελβετίας οι τότε πρωθυπουργοί της Ελλάδος Ανδρέας Παπανδρέου και της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ.
• Φιλελεύθερος: Στρατηγός Ματαφιάς, εραστής της ελευθερίας - Και ο Ματαφιάς, ένας από τους χιλιάδες Έλληνες της Διασποράς, που δεν άντεχε τον περιορισμό του Ελληνισμού στο ‘αθηναϊκό κράτος’ των εκσυγχρονιστών του λεκανοπεδίου της Αττικής. Και ο Ματαφιάς αναγιωμένος με την κραυγή της προσφυγοποιημένης Φωνής του Πόντου: Στα ξένα είναι Έλληνας και στην Ελλάδαν ξένος! Θέλησε να δώσει το δικό του μήνυμα σε όσους ξέρουν πως δεν πρέπει να επιβληθούν τελικά «όσοι ξέμειναν στα μισά του δρόμου».
• Σημερινή: Η Κύπρος κήδευσε τον Ματαφιά της - Μεγάλος εμψυχωτής του στρατού - Με πολιτικές και στρατιωτικές τιμές που αρμόζουν σε ένα λαοφιλή πρώην Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τελέσθηκε χθες πάνδημη η κηδεία του στρατηγού Δημήτρη Ματαφιά. Στο ναό της Παναγίας Παντάνασσας, στη Λεμεσό, προϊσταμένου του μητροπολίτη Αθανάσιου και παρόντων ηγετών και βουλευτών απ’ όλα τα κόμματα, μαζί με τον Υπουργό Άμυνας, αξιωματικών της Ε.Φ. και της ΕΛΔΥΚ, καθώς και πλήθος πολιτών. Επικήδειους εκφώνησαν για τον εκλιπόντα στρατηγό ο Βάσος Λυσσαρίδης και ο υπαρχηγός της Ε.Φ. αντιστράτηγος Σάββας Αργυρού. Στρατιωτικό απόσπασμα μαυροσκούφηδων, μαζί με τη ΣΜΕΦ απέδωσαν τις προσήκουσες τιμές, ενώ κατά τον ενταφιασμό του στρατηγού ρίφθηκαν αποχαιρετιστήριες βολές.
• Φιλελεύθερος: Άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα στην Ε.Φ. - Κατάφερε να αγαπηθεί από τους Κύπριους για την προσφορά του στον αγώνα για απελευθέρωση. Όσοι τον γνώρισαν ή υπηρέτησαν μαζί του, έχουν να λένε τα καλύτερα για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στην Εθνική Φρουρά στο διάστημα που διετέλεσε αρχηγός το 1985-86. Παραιτήθηκε από την αρχηγία της ΕΦ, διότι διαφωνούσε με την πολιτική της τότε κυβέρνησης σε θέματα που αφορούσαν το στράτευμα.
• Φιλελεύθερος: Τελευταίο «παρουσιάστε» - Αποχαιρετώντας τον πρώην αρχηγό της Eθνικής Φρουράς, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο στρατηγός Mαταφιάς ήταν ένας πατριώτης, χωρίς καμία μισαλλοδοξία, με σεβασμό στον κάθε άνθρωπο, δημοκράτης και «έτοιμος να θυσιαστεί για την πατρίδα του αλλά και για τις αρχές που πίστευε».
Oπως ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης, η αξιοπρέπεια όμως υπήρξε το κύριο χαρακτηριστικό του και ιδιαίτερα προσφιλής σε όλους επισημαίνοντας ότι «με λιτή περιβολή όπως πάντα, βρισκόταν καθημερινά, νύχτα και μέρα και απρόοπτα σε όλους τους στρατώνες».
Eγνοια του, όπως ανέφερε ο επίτιμος πρόεδρος της EΔEK, ήταν η κάλυψη των αναγκών της πατρίδας αλλά και των καθημερινών αναγκών των στρατιωτών αλλά πάνω απ’ όλα η μόνιμη έγνοια του ήταν τα εθνικά θέματα και η Κύπρος το άσβεστο πάθος του».
Ο στρατηγός Ματαφιάς άφησε πολύτιμο κληροδότημα στην Κύπρο και στην Ε.Φ. αλλά και τη δική του σφραγίδα στο μητροπολιτικό χώρο, ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης επισημαίνοντας ότι απαίτησή του ήταν η συνέχιση του αγώνα για μια Kύπρο ελεύθερη.
• Σημερινή: ΕΙΡΗΣΘΩ: Στο καλό Ματαφιά - “Ματαφιάς” υπήρξε το συνώνυμο ενός έμπρακτου εγερτήριου σαλπίσματος στην ιστορία της Εθνικής Φρουράς.
Διαπέρασε, με τις πράξεις και το παράδειγμά του, σαν ηλεκτρικό ρεύμα τους πάντες στο νησί. Ξαναδίνοντας στο στράτευμα, αλλά και στον λαό ολόκληρο, μια πρωτοφανή αυτοπεποίθηση αγωνιστικότητας.
Βασισμένη στη σκληρή εκπαίδευση, στη δίκαιη μεταχείριση όλων και στην αταλάντευτη πίστη στην ιερότητα του απελευθερωτικού οράματος.
Στο καλό να πας, στο ύστατο ταξίδι, οπλαδελφέ Ματαφιά.
Το διάβα σου από την ένοπλη αυτή άκρη του αρχιπελάγους, μας έδωσε την περηφάνια εκείνη που έχει τη δύναμη να παραμένει εδώ ζώσα για πολύ περισσότερες δεκαετίες απ’ όσες όρισε για την επίγεια διέλευσή σου ο Πανάγαθος.
• Σημερινή: Κύπριοι συνεχώς δίπλα στο Ματαφιά - Τον τελευταίο μήνα, που η ανάγκη του άρρωστου στρατηγού σε αίμα ήταν μεγάλη και αφού η οικογένειά του είχε απελπιστεί διότι δεν μπορούσε να βρει αιμοδότες, αυτό το κενό καλύφτηκε από τη μοναδική τράπεζα αίματος Κυπρίων που υπάρχει στην Ελλάδα και αυτή είναι η τράπεζα του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών Πάτρας. Μάλιστα, τον τελευταίο μήνα, ένας φοιτητής από την Πάτρα πήγαινε στην Αθήνα κάθε Παρασκευή και έδινε αιμοπετάλια.
Πέθανε ο Ματαφιάς
07/11/2006
Σύμφωνα με το ΡΙΚ (7/11/06) ο στρατηγός Δημήτριος Ματαφιάς, πρώην αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, πέθανε χθες το απόγευμα στο στρατιωτικό νοσοκομείο Νίμιτς στην Αθήνα, σε ηλικία 73 χρόνων.
Ο Δημήτριος Ματαφιάς άφησε εποχή για το ψηλό επίπεδο εκπαίδευσης της Εθνικής Φρουράς, κατά την περίοδο που ήταν αρχηγός της.
Είχε έλθει στην Κύπρο εθελοντικά αμέσως μετά την εισβολή και ανέλαβε την διοίκηση της Λεμεσού.
Το 1985 – 86 διετέλεσε αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, θέση από την οποία παραιτήθηκε λόγω διαφωνιών του για πρακτικές που υιοθετούσε η τότε κυβέρνηση σε σχέση με το στράτευμα.
Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κύπρο και γι’ αυτό γίνονται διευθετήσεις με την πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα για μεταφορά της σορού του στη νήσο.
Η σύζυγος του Δημήτριου Ματαφιά είναι κυπριακής καταγωγής.
αναρτήθηκε απο τα blogs:
εν κρυπτώ ,
geopolitics-gr ,
noitikiantistasis.com
cyprus.gov.cy,
infognomonpolitics.blogspot.com
Στον αγύριστο ...
ΑπάντησηΔιαγραφήανώνυμε ψόφα.Έργο θα προσφέρεις
ΔιαγραφήΤο μουνι Τις μάνας σου αλήτη ανώνυμε τουρκόσποροι
ΔιαγραφήΣτρατηγος ΔΗΜ.ΜΑΤΑΦΙΑΣ : Έφυγε ένας Πραγματικός Στρατηγός - Ένας Πραγματικός Έλληνας ηταν δοιηκητης μου στο Κ.Ε.Σ.Α 79Γ ΕΣΟ επαιρνε μαζιμας καμψεις με το ενα χερι νανε καλλα εκει που πηγε αρχιδατος αντρας τουρκοφαγος
ΔιαγραφήΗμουν οδηγος του 20-7-74 με ειχε επιλεξει επειδη ειχα στην μεχρι τοτε ενιαμηνη θητεια μου αλλους 9 μηνες φυλακη....με ειχε πει τοτε οτι και ο ιδιος ειχε 2 στερησεις [ τοτε ταγματαρχης ] ολους μας ειχε με παρατσουκλι αυτος ηταν ο ΜΗΤΣΑΡΑΣ [του αρεσε περισσοτερο απο το Κε Ταγματαρχα ] .....τουρκοι θα τον θυμαστε για παντα τον ΔΗΜΗΤΡΗ τον ΜΑΤΑΦΙΑ
ΔιαγραφήΑνωνυμε με το σχολιο της 23ης Μαρτιου 2010, σιγουρα στον αγυριστο πηγε. Στον αγυριστο θα πας και εσυ και εγω και ολοι μας. Αναποφευκτα ολοι καποια στιγμη διαβαινουμε το σημειο της μη επιστροφης. Το θεμα ομως ειναι οτι καποιοι αφηνουν πισω τους ανεξιτηλα ιχνη για την γηινη παρουσια τους. Εσυ τι ...??? Ελπιζω παντως να ικανοποιηθηκες με την δεουσα (κατα Andy Warhol) "15λεπτη δημοσιοτητα" που δημιουργησες !
ΔιαγραφήΠΡΟΣ ΑΝΟΝΥΜΟ ΤΙΣ ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΜΠΑΣΤΑΡΔΕ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη γυάλα με τα αυτιά των Τούρκων που είχε έπρεπε να είχε και αυτιά Κάτι τέτοιων ανώνυμων
ΔιαγραφήΣτη γυάλα με τα αυτιά των Τούρκων που είχε έπρεπε να είχε και αυτιά Κάτι τέτοιων ανώνυμων
ΔιαγραφήΔοξα και τιμή στον Στρατηγό ΜΑΤΑΦΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔόξα και τιμή στον ένδοξο Στρατηγό ΜΑΤΑΦΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΦΑΝΤΑΡΟΠΑΤΕΡΑΣ Στρατηγός ΜΑΤΑΦΙΑΣ θα ζει για πάντα στην καρδιά και την μνήμη όσων είχαν την ευκαιρία να ζήσουν απο κοντα και να καταλάβουν και για τι είδους ΕΛΛΗΝΑ επρόκειτο... Τιμή μου που τον είχα Διοικητή. Δόξα και τιμή Στρατηγέ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤων είχα διοικητή για ένα διάστημα λέω το όνομα του κι ανατριχιάζω
ΔιαγραφήΤων είχα διοικητή για ένα διάστημα λέω το όνομα του κι ανατριχιάζω
ΔιαγραφήΣτρατηγος ΔΗΜ.ΜΑΤΑΦΙΑΣ : Έφυγε ένας Πραγματικός Στρατηγός - Ένας Πραγματικός Έλληνας ηταν δοιηκητης μου στο Κ.Ε.Σ.Α 79Γ ΕΣΟ επαιρνε μαζιμας καμψεις με το ενα χερι νανε καλλα εκει που πηγε αρχιδατος αντρας τουρκοφαγος
ΔιαγραφήΌσοι βρίζουν ΑΝΤΡΕΣ σαν τον Στρ.Ματαφιά είναι διότι δεν αναρρωτήθηκαν ΠΟΤΕ πως ζουν σήμερα μελεύθεροι και όχι ως γιουσουφάκια στην αυλή κάποιου μπέη! Και ζουν ελεύθεροι να ρουφούν με θόρυβο από το καλαμάκι την φραπεδιά τους ξαπλωμένη στην πολυθρόνα της καφετέριας, γιατί κάποιοι Ματαφιάδες είχαν φροντίσει να δώσουν το μήνυμα στους απέναντι γείτονές μας, ότι αν τολμήσουν ...θα ματώσουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήmprabvo kosta
ΔιαγραφήΣΑΝ ΈΛΛΗΝΑΣ ,ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ζουν ελεύθεροι να ρουφούν με θόρυβο από το καλαμάκι την φραπεδιά τους ξαπλωμένη στην πολυθρόνα της καφετέριας, γιατί κάποιοι Ματαφιάδες είχαν φροντίσει να δώσουν το μήνυμα στους απέναντι γείτονές μας, ότι αν τολμήσουν ...θα ματώσουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστός Κώστα. Μ'ονο πού βρίζει έναν νεκρό ήρωα είναι άξιος να τον πηδάν οι Τούρκοι ...
Μα δεν είναι ανώνυμος...κάποιος της επαγρύπνησης είναι....ή κανένα Εδονόπουλο που μόλις επέστρεψε από τις κατασκηνώσεις της ΕΔΟΝ όπου φώναζε συνθήματα όπως "Δεν είμαστε έλληνες" ή "τούρκοι αδέλφια μας"...Καθάρματα νεοκύπριοι αποτυχεμένοι κομμουνιστές...ο εχθρός προ των πυλών...οι εθνοπροδότες αριστεροί συνεχίζουν το έργο τους
ΑπάντησηΔιαγραφήτον είχα διοικητή το 1984-1985 στη Μυτιλήνη (μέραρχος)....είχε αφήσει εποχή με την τρέλα που πούλαγε, όταν οδηγούσε μόνος του ένα όχημα Μ-38-Α1 ξεσκέπαστο, και συνοδηγό έναν έφεδρο λοχία body-builder.....όταν πήγε για πλάκα από ελικόπτερο να ρίξει τον άνχη Καβούρ δκτη του 264ΤΕ.....όταν το πάσχα του 1985 έφυγε κρυφά με την γυναίκα ενός άνχη......όταν το καλοκαίρι του 1985 στην άσκηση ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ'' ήταν πάνω σε πλοιάριο του λιμενικού και κυνηγούσε τους ψαράδες.....όταν έναν δόκιμο του 264ΤΕ (Χαχαδάκης) του έριξε κλοτσιά γιατί στην επιθεώρηση που έκανε στη μονάδα, βρήκε στρατιώτη της δριας του να έχει μαυρισμένα νύχια....και άλλα πολλά.....τέλος προς ενημέρωση, 1984-1985 ήταν μέραρχος στη Λέσβο, και μετά πήγε δκτης στη Σχολή Πεζικού....αργότερα πήγε στην Κύπρο.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑύγουστο του '85 πήγε στην Κύπρο ως αργηγός του ΓΕΕΦ...
ΔιαγραφήΕίχα και εγώ την τιμή να υπηρετήσω υπό τις διαταγές του νεαρός τότε δόκιμος στο 265 Τάγμα. Μεγάλος ηγέτης σε ανατρίχιαζε και μόνο η αύρα του. Ότι τρελό και αν έχετε ακούσει ότι έκανε είναι αλήθεια σας διαβεβαιώνω. Ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.
Διαγραφήτον ειχα και γω αρχηγό στην 398 εαρμεθ, αποσπασμενος σε φυλακιο της 265. Φοβερός ο Ανδρας. Τιμη και δοξα.
ΔιαγραφήΑΘΑΝΑΤΟΣ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ! ΖΗΤΩ Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΣ! Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ ΣΤΡΑΤΗΓΕ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΛΛΛΟΥΣ 100 ΜΑΤΑΦΙΑΔΕΣ.ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΘΑΝΑΤ0Σ ! ΗΡΩΑΣ ! ΘΑ ΣΕ ΘΥΜ0ΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΖΗΤΩ Ο ΜΑΤΑΦΙΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πατέρας μου ήταν συμμαθητής του αείμνηστου Στρατηγού στη Σχολή Ευελπίδων, και πάντα μου έλεγε ότι αν υπήρχαν στρατιωτικοί σαν κι αυτόν κατά την εισβολή το 74 στην Κύπρο τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Ο Στρατηγός ήταν παληκάρι, δίκαιος με τους στρατιώτες αυστηρός με τους υφισταμένους του στρατιωτικούς. Είναι πάρα πολύ καλό για εμάς τους νεώτερους να έχουμε ως παραδείγματα τους: Διγενή, Καρούσο, Ματαφιά, Κατσάνη Μπούτο, Χωλίδη και τόσους άλλους στρατιωτικούς και στρατιώτες απλά παιδιά που διετάχθησαν να πολεμήσουν κι έδωσαν τη ζωή τους το αίμα τους για την ελευθερλια της πατρίδας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΚΕΠΑΖΕΙ.
Τιμή και δόξα στον στρατηγό Ματαφιά, ας ορκιστούμε
ΑπάντησηΔιαγραφήπάνω απο το μνήμα του να λευτερώσουμε την Κύπρο
και να την ενώσουμε με την μανα Ελλαδα.
ΜΑΝΑ ΕΛΛΑΣ ΣΚΕΠΑΣΕ ΚΑΙ ΜΑΣ
ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΧΑΧΑΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΤΗΝ 26 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 2010 ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ : "όταν έναν δόκιμο του 264ΤΕ (Χαχαδάκης) του έριξε κλοτσιά γιατί στην επιθεώρηση που έκανε στη μονάδα, βρήκε στρατιώτη της δριας του να έχει μαυρισμένα νύχια...", ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΨΕΥΔΕΣ. ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΩ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΜΑΤΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΒΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΟΛΜΟΥΣ ΟΠΟΥ ΕΙΜΟΥΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ "ΚΑΜΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ¨" ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΝ ΙΔΙΩΧΗΡΟ ΕΠΑΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΛΛΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ....
ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ , ΕΝΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ.
ΧΑΧΑΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
timh kai doxa ston strathgo ton lebenth matafia
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο καλο συγχρονε Κολοκοτρωνη.λιγοι οι αρσενικοι σαν εσενα,και ελαχιστοι εγιναν Θρυλος.Ειμαι σιγουρος οτι εχεις αφησει πισω σου ικανους να σε διαδεχθουν.Μακαρι οι νεοελληνες να καταλαβουν την αξια σου και να στησουν εναν Ανδριαντα προς τιμην σου.Ο καλος Θεος να σε αναπαυσει και να σου δωσει εκει στους Ουρανους την Θεση που σου αξιζει. Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπηρέτησα στην Σάμο στο 79 ΛΕΜΕΘ σαν οδηγός ΓΚ,τον στρατηγό τον γνώρισα όταν ο λοχαγός μου με έστειλε σαν οδηγό του,κανένας δεν πήγαινε γιατί όλοι φοβόντουσαν.Ευτυχώς πέρασα πολύ ωραία,αποδειχτηκε οτι ήταν τρομερός αξιωματικός με πολλές γνώσεις σε όλα τα όπλα αλλά και σε γεωγραφικά θέματα των τούρκων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν εξαίρετος άνθρωπος με αγάπη για τον φαντάρο που το ξέρω από πρώτο χέρι
και έχω ζήσει πολλες περιπέτειες μαζί του.
Ο Θεός ας αναπαύσει αυτόν τον αληθινό πατριώτη.
Υπηρέτησα υπό τις διαταγές του στην νήσο Λέσβο 1982-1983 τιμη μου .
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθΑΝΑΤΟΣ!!!
ΕΓΩ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΣΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΝΕΩΤΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΜΩΣ,ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΤΩΡΑ ΣΗΜΑΣΙΑ,ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ,ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΛΥ !!!!!!!!!!!!!
Στρατηγος ΔΗΜ.ΜΑΤΑΦΙΑΣ : Έφυγε ένας Πραγματικός Στρατηγός - Ένας Πραγματικός Έλληνας ηταν δοιηκητης μου στο Κ.Ε.Σ.Α 79Γ ΕΣΟ επαιρνε μαζιμας καμψεις με το ενα χερι νανε καλλα εκει που πηγε αρχιδατος αντρας τουρκοφαγος
Διαγραφή1976-77 κεντρο στρατονομιας, Ματαφιας αν ειχαμε μερικους σαν και αυτον η ελλαδα θα ηταν δυπλασια. Τιαλλα να πω ο θεος να αγιαση τα κοκαλα του......
ΑπάντησηΔιαγραφήειχα την τιμη να γνωρισω απο κοντα τον μεγαλο αυτο ανθρωπο-ηρωα στην μυτικηνη το 1986. οσο για τον κυριο πιο πανω που ελεγε διαφορες αρλουμπες για τον ματαφια θα του ελεγα ναμ μην λεει οτι ναναι και ας αποτημει απλα ενα φορο τιμης σε αυτον τον μεφαλο ελληνα. εγω ενα ξερω...οτι ο ματαφιας οχυρωσε την μυτηλινη, τη χιο και την λημνο.ο λογος που ''ετρεχε'' πιο πολυ τους αξιοματικους και ''πηγενε'' τους φανταρους ηταν γιατι μετα απο τραυματισμο του στην κυπρο σε ενα επεισοδιο με τουρκους καποιοι αξιωματικοι που ηταν μαζι του τον εγκατελειψαν και τον εσωσαν λιγο μετα κατι καταδρομεις...δοξα και τιμη σε αυτον τον μεγαλο ηρωα..ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΘΑΝΑΤΟΣ!ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΑΝΔΡΙΑΝΤΕΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή- Γνώρισα προσωπικά τον Στρατηγό Δημ. Ματαφιά πολύ παλαιά, το καλοκαίρι του 1966! Συνυπηρετούσαμε τότε στο θρυλικό 29ο Σύνταγμα Πεζικού, στην Κομοτηνή. Ο Δ.Μ. ως Λοχαγός και διοικητής του λόχου προκαλύψεως του 511 Τ.Π., κι εγώ -υπηρετώντας τη θητεία μου- ως έφεδρος αξιωματικός στο Επιτελείο του Συντάγματος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα καλά όλα τα προηγούμενα μηνύματα. Όλα, πλην ενός που είναι κατάπτυστο και συκοφαντικό, περιγράφουν καλά το ποιόν, τον χαρακτήρα, την δράση και την απέραντη αγάπη του Στρατηγού Δημ. Ματαφιά για την Πατρίδα, το Στράτευμα και τον Έλληνα φαντάρο.
Λιτός, αυστηρός με όλους (πρώτα με τον εαυτό του!), δίκαιος, ακάματος, γενναίος, επιτελικός, αλλά και -όταν απαιτείτο- εκτελεστικός και άκρως αποτελεσματικός. Χαρισματικός ηγέτης, γεννημένος ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ, ανυποχώρητος και ασυμβίβαστος με τις αρχές του! Έτσι ήταν από τότε ακόμα που τον γνώρισα ως κατώτερο αξιωματικό. Ο Ματαφιάς δεν "ψήλωσε" το ανάστημά του καθώς ανέβαινε τα σκαλιά της στρατιωτικής ιεραρχίας! Δεν περίμενε να γίνει στρατηγός για να το δείξει! Ήταν ήδη σχεδόν θρύλος από τότε ακόμα που τον πρωτογνώρισα!! Ξεχώριζε από τους άλλους αξιωματικούς για το "προσωπικό του στυλ", ήταν επιβλητικός και προκαλούσε -ίσως άθελά του- κάποιο φόβο, σεβασμό, αλλά και θαυμασμό στους ανωτέρους, ισόβαθμους και κατωτέρους του. Για τους φαντάρους του ειδικά, ήταν αναμφισβήτητα ο θεός τους!! Ακόμα και τα "κακοποιά" και ανυπότακτα στοιχεία που πέφτανε στα χέρια του, γινόντουσαν ...αρνάκια και πιστά "σκυλάκια" του!!!
Ο άνθρωπος αυτός ήξερε να μεταχειριστεί σωστά τις ανθρώπινες ψυχές και να τις κερδίζει, αλλά και παράλληλα, είχε την γνώση και ικανότητα να διαπλάθει αθλητικά κορμιά σε καταπληκτικούς στίβους μάχης, που ο ίδιος διαμόρφωσε πάνω στα βουνά της Ροδόπης, χωρίς δαπάνες, "εκ των ενόντων"!!! Ο ίδιος και οι κάτω από τις διαταγές του άνδρες, ήταν τόσο καλά εκπαιδευμένοι, που ξεχώριζαν «σαν τη μύγα μεσ’ το γάλα» μέσα σ’ όλο το Σύνταγμα. Αν η Ελλάδα διαχρονικά είχε άλλους 10-15 «Ματαφιάδες», τότε ο Ελληνικός Στρατός θα ήταν σίγουρα ο καλύτερος σ’ όλο τον κόσμο και ο πιο άρτια εκπαιδευμένος!!! Κι αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ…. Το άκουσα ο ίδιος να το λένε τότε παλιοί και μπαρουτοκαπνισμένοι αξιωματικοί μας, που τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν διακριθεί στα πεδία των μαχών των μεγάλων πολέμων, στην Αλβανία, στη Μέση Ανατολή, στον Εμφύλιο και στην Κορέα. Όλοι τον εκτιμούσαν, τον σέβονταν και τον παραδέχονταν ….
Κλείνοντας, εύχομαι από καρδιάς να είναι ελαφρύ το χώμα της μαρτυρικής γης της Κύπρου, που σκεπάζει το σώμα του Μεγάλου αυτού Έλληνα, του Στρατηγού Δημήτρη Ματαφιά.
Με τιμή και μνήμη
Σάκης Κ. Πάπιστας
Έφεδρος Υπολοχαγός Πεζικού
Να συμπληρώσω και κάτι ακόμα που θυμάμαι έντονα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποτε, το 1967, λίγο πριν την απόλυση μου από τις τάξεις του στρατού, έτυχε και συνεργάστηκα και προσωπικά με τον ζωντανό αυτό θρύλο.
Πιο συγκεκριμένα, στις 6 του Απρίλη 1967, δεκαπέντε ημέρες ακριβώς πριν από το πραξικόπημα της Χούντας των Συνταγματαρχών, που υπέβαλε τη χώρα σε επταετή δικτατορία, προσωπικά είχα την τύχη να συμμετάσχω σε στρατιωτική αναπαράσταση της κατάληψης του οχυρού της Νυμφαίας, η οποία οργανώθηκε τότε και πραγματοποιήθηκε από το 29ο Σύνταγμα Πεζικού. Ψυχή και επικεφαλής της οποίας ήταν ο Λοχαγός Πεζικού Δημήτρης Ματαφιάς. Ο ίδιος –θυμάμαι- ήρθε μια μέρα στο γραφείο μου στο Επιτελείο του Συντάγματος και ζήτησε την συμμετοχή μου. Ήταν τιμητικό για μένα και φυσικά πρόθυμα ανταποκρίθηκα….
Στην επετειακή λοιπόν –για την πτώση του οχυρού– και επιτυχή αυτή επιχείρηση, μου είχε ανατεθεί -λόγω ειδικότητας- από τον Δ. Ματαφιά η υπεύθυνη θέση της οργάνωσης και αναπαράστασης του σφοδρού γερμανικού βομβαρδισμού του οχυρού, την οποία παρακολούθησαν εκτός από ανώτατους Έλληνες αξιωματικούς του ΓΕΣ και κλιμάκιο του ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετείχαν –τιμητικά και συμβολικά– και Γερμανοί αξιωματικοί, που συμμετείχαν τότε στις σφοδρές μάχες της πραγματικής κατάληψης του οχυρού της Νυμφαίας το 1941 (δεν θυμάμαι αν το 1967 ήταν ακόμα σε ενεργό στρατιωτική υπηρεσία ή ήταν ήδη απόστρατοι).
Πάντως, όσο ζω, θα μου μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη μου το γεγονός ότι, στο τέλος της αναπαράστασης και στο εικονικό προσκλητήριο των νεκρών παλικαριών, που συμμετείχαν στις σφοδρές μάχες και έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι, όλοι –μικροί και μεγάλοι– Έλληνες και ξένοι σύμμαχοι (ακόμα και οι Γερμανοί) ήμασταν ιδιαίτερα συγκινημένοι, από δικαιολογημένη εθνική συγκίνηση.
Ίσως περισσότερο απ’ όλους ο ίδιος ο «αρχιμάστορας» Ματαφιάς, που απέσπασε τα δίκαια συγχαρητήρια των ανωτέρων του για την άψογη οργάνωση, διοίκηση, έλεγχο και μοναδική εκτέλεση της όλης επιχείρησης-αναπαράστασης.
Ήταν μια πραγματικά μεγάλη και αξέχαστη ημέρα…..
Ο ίδιος
Σ.Π.
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΤΑΦΙΑ . ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήM A T A F I A S.
ΑπάντησηΔιαγραφήimouna 19 eton to 1985 efedros loxias sxedon i skia tou kai ematha tosa polla gia ti zoi pou den tha ta mathena oute se 200 xronia.ton xaraktira mou tin andriki mou timi kai alla polla ta xrostao ston kalitero daskalo tis zois mou. Se faseis pou imouna ekpedeutis me to paratsoukli o stratigos oti askisis kanan oi ekpedeuomenoi tis ekana ki ego.M A T A F I A S.Xristos baby lamia.
ΑπάντησηΔιαγραφήεζησα μαζι του απο το1977- την ημερα που εφυγε απο τη ζωη, το τελευταιο τηλ το εκανε σε μενα απο το ΝΙΜΤΣ που νοσηλευοταν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΘΑΝΑΤΟΣ
Στρατηγος ΔΗΜ.ΜΑΤΑΦΙΑΣ : Έφυγε ένας Πραγματικός Στρατηγός - Ένας Πραγματικός Έλληνας ηταν δοιηκητης μου στο Κ.Ε.Σ.Α 79Γ ΕΣΟ επαιρνε μαζιμας καμψεις με το ενα χερι νανε καλλα εκει που πηγε αρχιδατος αντρας τουρκοφαγος
ΔιαγραφήΑΘΑΝΑΤΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΙΓΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟ ΔΗΜ. ΜΑΤΑΦΙΑ
Μεγάλος αξιωματικός, μεγάλο παλικάρι, τον είχα το 1979 διοικητή στο κέντρο Στρατονομίας στο Γουδί ήμουν ένας από τα παλικάρια του όπως έλεγε. Ο Θεός ας τον αναπαύσει
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ξέρει κάποιος ας μου απαντήσει !! Ήταν διοικητής στο ΚΕΒΟΠ τέλη του 1981 ή προκειται για συνονυμία ; Αν ναι ήταν ο διοικητής μου στο δίμηνο που πέρασα από εκεί ! Γυμνοί εμείς , από την μέση και πάνω , Ιανουάριο μήνα 7 η ώρα το πρωί , το ίδιο και αυτός πάνω στο τεθωρακισμένο άρμα μεταφοράς προσωπικού !
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτρατηγος ΔΗΜ.ΜΑΤΑΦΙΑΣ : Έφυγε ένας Πραγματικός Στρατηγός - Ένας Πραγματικός Έλληνας ηταν δοιηκητης μου στο Κ.Ε.Σ.Α 79Γ ΕΣΟ επαιρνε μαζιμας καμψεις με το ενα χερι νανε καλλα εκει που πηγε αρχιδατος αντρας τουρκοφαγος
ΔιαγραφήΝαί φίλε μου ήταν Διοικητής τού ΚΕΒΟΠ
Διαγραφήόπου ύπηρετούσα ύπό τίς διαταγές του.
Μού είχε άνατεθεί άπό τόν ίδιο ή καθημερινή έκγύμναση τών έφέδρων όπλιτών.Σάς πληροφορώ ότι πρόκειται
περί σπανίας περιπτώσεως ΕΛΛΗΝΟΣ Άξιωματικού.Συμμετείχε καί ό ίδιος μαζί μας στήν έκπαίδευση κανονικά.
Καί όταν μιλάμε γιά έκπαίδευση τό έννοούμε.Όταν κάποια μέρα ό Διοικητής τών ΛΥΒ πού είχα στό Χαιδάρι άρνήθηκε νά κυλισθεί στίς λάσπες μαζί μας σέ άσκηση ΑΡΒΧΠ ...
μόνο πού δέν τόν γ@@@@ε !!!
Στήν άναφορά κέντρου ΚΕΒΟΠ/ΤΒΟ/ΥΒ/ΛΥΒ...έρχόταν στόν χώρο παράταξής μας μέ Μ113 όρθιος έπάνω στόν πυργίσκο άρχηγού πληρώματος.
Κατά τήν άναφορά κέντρου όποιος τολμούσε νά κάνει μ@@@@@α τόν πήγαιναν σηκωτό οί Στρατονόμοι μπροστά του γιά τά καθιερωμένα...
Δέν θά πώ περισσότερα γιατί θά άνατριχιάσετε.Έγώ πάντως ήμουν άπό τούς τυχερούς καί εύνοημένους.
Άλοίμονο σέ όσους συνέβη τό άντίθετο.Κάποια μέρα μάς πήγαν γιά προβολή έκπαιδευτικής ταινίας στό cinema τού ΚΕΒΟΠ καί μόλις ό Λοχίας μας άνοιξε τήν σιδερένια πόρτα γιά νά μπούμε μέσα στό σκοταδιασμένο χώρο ήταν στοιβαγμένοι περίπου 15 Άξιωματικοί ΔΕΑ/ΠΖ & τής ΣΜΥ.
Όταν τούς ρωτήσαμε τί γυρεύουν έκεί μάς άπάντησαν ότι είναι τιμωρημένοι άπό τόν ίδιο !!!
Αύτά άπό μένα...Λοχίας /ΠΝ έκπαιδευόμενος 1982 στά Άντιαρματικά όπλα.
Πάντως γιά μένα αύτός ό άνθρωπος είναι...ΘΡΥΛΟΣ καί άς λένε ότι θέλουν κάποιοι.
Έκάλλου μία παροιμία λέει...
ξερά σκατά...στόν τοίχο δέν κολλάνε.
Μακάρι νά ύπήρχαν καί κάποιοι άλλοι
σάν καί αύτόν !!!
ΤΙΜΗ & ΔΟΞΑ.Στόν ΣΤΡΑΤΗΓΟ. Δ.ΜΑΤΑΦΙΑ.-
ειναι ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ και πρεπει να τον θυμαμαστε να τον μνημονευουμε μπας και βγη και καποιος αλλος σαν και αυτον , ηταν στρατιωτης και πατριωτης , το 1981 ηταν στο ΚΕΒΟΠ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 1983 ΜΕΤΑ ΠΗΓΑΜΕ ΛΕΣΒΟ ΕΚΑΝΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΚΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΟΥ , Μεσα σε λασπες η στις σκονες ολοι , σκοπιες φυλακια ξαφνικα εκει που δεν τον περιμεναν , που η δουλεια του στρατιωτικου ειναι διαφορετικη απο τις αλλες δεν ειναι για βιοπορισμο θελει και γνωσεις και αισθημα πατριωτισμου που δυστιχως απο καποιους λειπη , στο στρατο παιρνουμε παιδακια και τα κανουμε ανδρες και οχι μαμακια , οσοι εχετε εμπειριες μεταδωστετις ειναι ενα μνημοσυνο για αυτον τον στρατηγο , οτι και να γραψω ειναι λιγο ηταν και ειναι ακομη στον στρατωνα , ηταν εκει που δεν τον περιμενες αλλα και δικαιος , αναπαμενη η ψυχη του και ΑΘΑΝΑΤΟΣ !!!!!!!
Διαγραφήeimoynodhgos toy to 1984 sth mythlhnh olo malakies lete
ΑπάντησηΔιαγραφήauanatos arshgos
ΑπάντησηΔιαγραφήarxhgoy parontos pasa fvnh paysato
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανέξυπνος, δεν έπεσε στην παγίδα μονίμων αξιωματικών που κατηγορούσαν τους εφέδρους ότι δεν έκαναν δήθεν τη δουλειά τους και μάλιστα καλοστημένη, έτσι νόμιζαν, πλεκτάνη εναντίον εφέδρων, την ξεσκέπασε και δεν τιμώρησε κανέναν, σε πείσμα του τότε συνταγματάρχη στη Μυτιλήνη κι ενός αξιωματικού του επιτελείου του στρατηγείου που είχαν στήσει την όλη ιστορία. Μάγκας
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΕΝΣΑΡΚΩΘΗΚΕ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέγας Στρατηγός Έλληνας φόβος και τρόμος για τα μεμετια ..... τον γνώρισα προσωπικά στην Λεσβο .... ΔΕΑ (ΠΖ) 83Δ ΕΣΣΟ ... ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει Στρατηγέ μας
ΑπάντησηΔιαγραφήηταν καλος στρατηγος και εκπαιδευτης θητεια
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυπρος 1985-86 αξεχαστα χρονια!
ΗΜΟΥΝ ΤΟ 1982 ΕΦΕΔΡΟΣ ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ 79ΑΔΤΕ.ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΑΞΙΑΡΧΟ ΜΑΤΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΛΕΞΗ?ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΡΙΣΚΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΕΛΛΗΝΑΣ, ΤΙΜΗ, ΑΝΔΡΕΙΑ,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. ΞΕΡΩ ΜΟΝΟ ΟΤΙ "ΟΠΟΙΑ" ΔΙΑΤΑΓΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΔΙΝΕ ΘΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΟΥΣΑΜΕ.ΗΤΑΝ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ. ΕΛΛΗΝΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιμουνα σκοπό στο φυλάκιο στα κόκκινα σελεμανι ,οταν ήρθε με ενα γαϊδούρι και μου εκανε έφοδο ,ειμουν αξύριστος ατημέλητος,έβγαζα ωμός την σκοπιά μου κανονικότατα ,και με ροτησα ποσό κερο έχεις να πας σπίτι σου και του ειπα 3μηνες ,και την άλλη μέρα με υλοποίησανε και εφηγα με άδεια 10 άγραφη .ειτανε λεβέντη ,μεγάλη η τιμη που τον γνώρισα .
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα και εγώ την τιμή να υπηρετήσω υπό τις διαταγές του 1984 στο 263 στη Λεσβο ΑΘΆΝΑΤΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή98 εαρμεθ τον ειχαμε ταξιαρχο 1982--83 !! μεγαλος αρχηγος!!!!! προσεχε πολυ τους φανταρους !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΉρωας! !!
ΑπάντησηΔιαγραφή