Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

26 Οκτωβρίου 1912... Θεσσαλονίκη !

Απομακρυσμένος από τα αισθήματα τυφλού μίσους που δημιουργήθηκαν μεταξύ Βασιλέα Κωνσταντίνου Α' και Ελευθερίου Βενιζέλου, μετά από 4 χρόνια, τις εποχές του Εθνικού Διχασμού, θα αναφερθώ απλά και μόνο στην εξαιρετική επέτειο μιας Μεγάλης Ημέρας...
Της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του χρονικού της από τις σημειώσεις μου...

"...Τελευταίο πολύ σημαντικό εμπόδιο στην πορεία των Ελλήνων προς τη Θεσσαλονίκη ήταν τα Γιαννιτσά, πόλη ιερή για τους μουσουλμάνους.
Το σημείο όπου οχυρώθηκαν οι Τούρκοι έδινε το πλεονέκτημα στον αμυνόμενο, καθώς η επάνδρωσή του δεν απαιτούσε μεγάλες δυνάμεις, ενώ ταυτόχρονα, ήταν σχεδόν αδύνατη η υπερκέρασή του από τα πλάγια.
Πέντε μεραρχίες και μία ταξιαρχία ιππικού των Ελλήνων κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές δυνάμεις που αποτελούνταν από έξι πυροβολαρχίες και πέντε μεραρχίες.
Μετά από σφοδρή μάχη, διάρκειας δύο ημερών (19-20 Οκτωβρίου) με μεγάλες απώλειες εκατέρωθεν, ο ελληνικός στρατός μπήκε θριαμβευτής στα Γιαννιτσά, ενώ οι Τούρκοι οπισθοχώρησαν προς τη Θεσσαλονίκη.
Ο δρόμος για την κατάληψη της πόλης ήταν τελείως ανοιχτός.
Όμως, οι Τούρκοι, κατά την υποχώρησή τους, είχαν καταστρέψει πολλές γέφυρες και περάσματα, δυσχεραίνοντας την πορεία του ελληνικού στρατού.
Η καθυστέρηση των Ελλήνων και ταυτόχρονα η είδηση ότι οι Βούλγαροι πλησιάζουν στη Θεσσαλονίκη, ανησύχησαν το Βενιζέλο, ο οποίος διεμήνυσε στον Κωνσταντίνο πως τον καθιστά προσωπικά υπεύθυνο σε περίπτωση απώλειας της πόλης.
Τελικά, στις 25 Οκτωβρίου ο ελληνικός στρατός πέρασε τον Αξιό ποταμό και ετοιμάστηκε για επίθεση στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, ο Ταχσίν πασάς πρότεινε την, υπό όρους, παράδοση της πόλης στους Έλληνες.
Ο Κωνσταντίνος αντιπρότεινε τη μεταφορά των Τούρκων αξιωματικών στη Μικρά Ασία, δίνοντας διορία έως τα ξημερώματα της 26ης Οκτωβρίου.
Οι Τούρκοι δέχθηκαν, ζητώντας παράλληλα να πάρουν μαζί τους και 5.000 όπλα, όρο που απέρριψε ο Κωνσταντίνος, δίνοντας δίωρη παράταση για τελική συμφωνία.
Η νέα διορία πέρασε και ο ελληνικός στρατός ετοιμάστηκε για επίθεση, όμως τελικά, ο Ταχσίν πασάς ανακοίνωσε ότι δέχονταν τους ελληνικούς όρους.
Το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, ημέρας της γιορτής του πολιούχου και προστάτη της πόλης Άγιου Δημητρίου, η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό: μόλις είκοσι ημέρες μετά την κήρυξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου και λίγες ώρες προτού ο βουλγαρικός στρατός φτάσει με τη σειρά του στην – ήδη ελληνική – Θεσσαλονίκη…" 
                       

Αυτό πρέπει να κρατήσουμε από το Χρονικό της Ημέρας... Ολα τα άλλα είναι αντικείμενο μελέτης ενός άλλου κεφαλαίου, μελανού της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας...
Χρόνια Πολλά Θεσσαλονικη... Χρόνια Πολλά Θεσσαλονικείς !!

(ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΒΙΝΤΕΟ
https://www.youtube.com/watch?v=YThpq2VzZ-o)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου