ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ

ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ
XX ΤΘΜ - XXIV ΤΘΤ - ΧΧVI EMA

Τρίτη, 11 Αυγούστου 2009

Εν ψυχρώ δολοφονία υπό τοv διοικητή της εισβολής (1974)

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΤΖΙΑΟΣ

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σε σχέση με το έγκλημα στο τουρκικό χωριό Τζιάος, κοντά στην Κυθρέα στις 14 Αυγούστου 1974 και την εν ψυχρώ δολοφονία των πέντε Ελληνοκυπρίων φαντάρων των Αντώνη Κορέλλη 30 ετών από την Κυθρέα, Πανίκου Νικολάου 26 ετών από την Άσσια, Χριστόφορου Σκορδή 25 ετών από το Δάλι και Ιωάννη Παπαγιάννη 24 ετών από την Αγλαντζιά, (ο πέμπτος της φωτογραφίας δεν διακρίνεται καθαρά). Όπως αποκαλύφθηκε χθες η εν ψυχρώ δολοφονία έγινε στην παρουσία του Διοικητή των δυνάμεων εισβολής στην Αμμόχωστο στρατηγού Χακίμ Μπορατάκ.

Υπάρχουν κι άλλες φωτογραφίες
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τη φωτογραφία - σύμβολο που δημοσιεύτηκε πρώτα από τη «Σ» και δείχνει τη σύλληψη των τεσσάρων φαντάρων και ενός ακόμη που δεν διακρίνεται καθαρά, η Λευκωσία κατέχει και άλλες φωτογραφίες, που διακρίνεται μαζί με τους αιχμαλώτους ο στρατηγός Χακίμ Μπορατάκ, ο οποίος ηγήθηκε της κατάληψης της Αμμοχώστου.

Ο εντοπισμός των οστών των πέντε αιχμαλώτων σε πηγάδι στο Τζιάος σε μικρή απόσταση από το σημείο σύλληψής τους και η ταυτοποίηση των οστών τους με τη μέθοδο του DNA ανοίγει το δρόμο για καταγγελία της Τουρκίας στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου.

Η ταυτοποίηση έβαλε τέλος στην αγωνία και το δράμα των πέντε οικογενειών, οι οποίες για τρεισήμισι δεκαετίες είχαν επενδύσει όλες τις ελπίδες στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στην εφημερίδα «Μάχη» στις 20 Σεπτεμβρίου 1974.

Η Μαρία Παπαγιάννη

Η αδελφή του Ιωάννη Παπαγιάννη, Μαρία Παπαγιάννη, σε δηλώσεις της ανέφερε: «Ο αδελφός μου για 35 χρόνια ήταν αγνοούμενος, μια λέξη που για 35 χρόνια μας τρυπούσε τα σωθικά, ενώ στην πραγματικότητα είναι ήρωες. Η μάνα μου είναι 82 ετών και ζει, ενώ ήταν με την ελπίδα ότι θα δει κάποια στιγμή το γιο της ζωντανό. Δεν πίστευε ότι οι Τούρκοι θα παραβίαζαν τις συνθήκες για τους αιχμαλώτους και θα τους σκότωναν».


Η σύζυγος του Αντώνη Κορέλλη, Χρυστάλλα, δήλωσε:
«Όταν είδα τη φωτογραφία, ένιωσα μιαν ανακούφιση ότι ο άνδρας μου ήταν ζωντανός και θα επιστρέψει».

Έμεινε να υπερασπιστεί την πατρίδα
Η κ. Χρυστάλλα Κορέλλη θυμήθηκε την τελευταία φορά που συνάντησε το σύζυγό της στην πρώτη γραμμή στο Τζιάος, λίγες ημέρες πριν από τη δεύτερη εισβολή. Όπως είπε, «τον βρήκα στα υψώματα του Τζιάος τον πλησίασα, του είπα επανειλημμένα ότι όλα ήταν προδομένα, να επιστρέψει στο σπίτι και στην οικογένειά μας. Ο ίδιος αρνήθηκε και μου είπε ότι όταν έφευγε εκείνος θα έφευγαν και οι υπόλοιποι, γι’ αυτό μου είπε ότι θα παραμείνει για να κάνει το καθήκον του και να υπερασπιστεί την πατρίδα του».

Την τιμωρία των δολοφόνων του Αντώνη ζήτησε και ο αδελφός του Νίκος Κορέλλης, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, φωτογραφίες ντοκουμέντα και πάρα πολύ υλικό για τους πέντε αιχμαλώτους που παρουσιάζονται γονατιστοί και με τα χέρια ψηλά. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι έχουν μιλήσει στο «Μπαϊράκ». Οι Τούρκοι τους συνέλαβαν ζωντανούς, υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες που τις έχουν ορισμένοι και δεν τις έδωσαν στη δημοσιότητα για κάποιους λόγους. Σύμφωνα με μαρτυρίες από τους συμπολεμιστές των πέντε ηρώων του Τάγματος 398 Πεζικού πιάστηκαν αιχμάλωτοι όταν έριξαν και την τελευταία τους σφαίρα. Οι οικογένειες των πέντε πεσόντων θα αρχίσουν από αυτή την εβδομάδα να παραλαμβάνουν τα οστά.

ΑΝΑΡΤΉΘΗΚΕ ΑΠΌ www.sigmalive.com/simerini/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου