ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ

ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ
XX ΤΘΜ - XXIV ΤΘΤ - ΧΧVI EMA

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

Ανχης (ΠΖ) Χρήστος Φώτης

Μάθημα Ηρωϊσμού από έναν Κύπριο Αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού το ‘74


Γεννήθηκε στις 25/1/1931 στην Άσσια.
Οι γονείς του ήταν ο Φώτης και η Μαρία Χρίστου Κοκκίνη. Ο πατέρας του ήταν κτίστης στο επάγγελμα, ένας πολύ καλός τεχνίτης, που δικαιωματικά στην Άσσια της τότε εποχής τον αποκαλούσαν Μάστρε Φωτής.
Από μικρός δείχνει ενδιαφέρον και αγάπη για τα στρατιωτικά και την πατρίδα. (παιδί, σπάζει με μια ξύλινη λόγχη που είχε πάντα μαζί του στα παιγνίδια του τον καθρέπτη  του σπιτιού του, κάνοντας επίδειξη μπροστά του. Επίσης του άρεσαν και απάγγελνε στις διάφορες γιορτές πατριωτικά ποιήματα).
Μπαίνει στο Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1943 και αποφοιτά το 1949. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο παίρνει στη Στ' τάξη το «Σολώνειο» Βραβείο, 1ο βραβείο στα Μαθηματικά μετά από διαγωνισμό.
Δουλεύει για ένα χρόνο σε αλευρόμυλο, του κ. Κκουλλαπή κοντά στο παλιό οίκημα του «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ» στη Λευκωσία.
Στα 19 ½ χρόνια του το 1950 μπαίνει μετά από πετυχημένες εξετάσεις στη Σχολή Ευελπίδων. Τελειώνει το 1953 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού.
Υπηρετεί  στη Μακεδονία, Πελοπόννησο, Εύβοια.
Νυμφεύεται το 1961 τη Βασιλική Μορφονιού από την Τρίπολη Πελοποννήσου. Αποκτούν δυο αγόρια.
Με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας έρχεται στην Κύπρο παίρνοντας το βαθμό του Ταγματάρχη.
Το 1963-1964, λαμβάνει μέρος στις μάχες κατά της τουρκικής ανταρσίας και προασπίζεται την Κυπριακή Δημοκρατία.
Πολεμά στην πρώτη γραμμή στην Ομορφίτα, στην Πάφο και τα Καζιβερά.
Πάντα διακρινόταν για το θάρρος και την τόλμη του στα πεδία των μαχών.
Στον Μούτταλο της Πάφου όρθιος προχωρά.
«Άντε, λεβέντες μου, να τους πιάσουμε. Μη φοβάστε τις σφαίρες. Έρχονται από πολύ μακριά. Δεν τις ακούτε που σφυρίζουν;»
Οι στρατιώτες του τον θυμούνται πάντα όχι στα μετόπισθεν αλλά στην πρώτη γραμμή. Στα επόμενα χρόνια φοιτά στη Σχολή Πολέμου στην Ελλάδα και παίρνει το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
Στις 15 Ιουλίου 1974 πραγματοποιείται το Πραξικόπημα που οργανώθηκε και εκτελέστηκε από την Χούντα των Αθηνών και την ενεργό συμμετοχή του ΓΕΕΦ.
Ο Χρίστος Φώτη που υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη ούτε συμμερίζεται τις λανθασμένες αποφάσεις και ενέργειες , ούτε λαμβάνει μέρος στο πραξικόπημα. Μπαίνει υπό περιορισμό.
Στις 20 Ιουλίου 1974 η Τουρκία επικαλείται τα εγγυητικά της δικαιώματα για να εκτελέσει τα επεκτατικά της σχέδια στην Κύπρο. Άλλωστε θεωρεί ότι έχει λάβει προς τούτου, την νομική νομιμοποίηση από την ατυχή ομιλία του Μακαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. (η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία και χωρίς αυτήν την ομιλία θα εισέβαλε – άλλωστε ετοιμαζόταν από το 1964 για αυτό), απλά το «…καλώ τις εγγυήτριες δυνάμεις…» του Μακαρίου έδωσε την φαινομενική νομιμοποίηση στο εγχείρημα-απάντηση των Τούρκων απέναντι στο ανόητο Πραξικόπημα του Επιτελείου των Αθηνών, με πρωτεργάτες το δίδυμο Ιωαννίδη-Γκιζίκη.
Εισβάλλει λοιπόν η Τουρκία στην σπαρασσόμενη από το αδελφοκτόνο πραξικόπημα Κυπριακή Δημοκρατία με την πολεμική της μηχανή και σκορπά το θάνατο και τον όλεθρο.
Το Σάββατο 20 Ιουλίου πρώτη μέρα της εισβολής, ο Αντισυνταγματάρχης Χρίστος Φώτη παίρνει διαταγή να εξουδετερώσει τον θύλακα των Τουρκοκυπρίων στα Καζιβερά που λόγω μεγέθους και δυναμικότητας δημιουργούσε τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε προγεφύρωμα των τουρκικών δυνάμεων εισβολής.
Οι πρώτες προσπάθειες που γίνονται από την μονάδα εφέδρων που ανέλαβε την αποστολή αποτυγχάνει καθότι οι Τουρκοκύπριοι είναι πολύ καλά οπλισμένοι με σύγχρονα όπλα.
Ο Αντισυνταγματάρχης Χρίστος Φώτη αναλαμβάνει να ηγηθεί προσωπικά νέας προσπάθειας για κατάληψη του πολύ καλά οργανωμένου Τ/Κ θύλακα.
Οπλισμένος ως απλός μαχητής με το θάρρος και την τόλμη που πάντοτε τον διέκρινε, βρίσκεται στη πρώτη γραμμή, όπως άλλωστε έπραττε σ' όλη του τη στρατιωτική σταδιοδρομία.
Εφορμά φωνάζοντας «Φακκάτε τους λεβέντες μου»!
Και ενώ η αποστολή φτάνει ουσιαστικά στο τέλος της με την ορμή των επιτιθέμενων εφέδρων και οι Τ/Κ είναι έτοιμοι να παραδοθούν, ένα φονικό βόλι προφανώς από κάποιο ακροβολισμένο Τ/Κ, βρίσκει στόχο πάνω στο κορμί του γενναίου αξιωματικού.
«Αχ Θεέ μου» θα προλάβει να αναφωνήσει και να πέσει νεκρός στο πεδίο της μάχης, της τιμής και του καθήκοντος.
Λίγα λεπτά μετά ένας τηλεβόας θα ανακοινώσει την παράδοση του θύλακα των Καζιβερών.
Ο Αντισυνταγματάρχης Χρίστος Φώτη, λεβέντης όπως ήταν καθ’ όλη του την ζωή και την στρατιωτική του σταδιοδρομία, θα τιμήσει τον όρκο του και ταυτόχρονα με την θυσία του θα διαφυλάξει και αυτός την τιμή του Έλληνα Αξιωματικού που κάποιοι με τις πράξεις τους μερικές μέρες πριν την είχαν θέσει υπό αμφισβήτηση…Τιμή και καύχημα της οικογένειάς του και της γενέτειράς του Άσσιας.
Παραμένει θαμμένος στην σκλαβωμένη Μόρφου και αναμένει την ώρα της Απελευθέρωσης να μεταφερθεί στην ελεύθερη πλέον Άσσια, όπου οι Ασσιώτες θα μπορούν να του αποδώσουν τις τιμές που είναι αντάξιες της λεβεντιάς του και της θυσίας του.
Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας υπάρχει κενοτάφιο εις μνήμη του. 
Ο Αντισυνταγματάρχης Χρίστος Φώτη μετά το θάνατο του έτυχε υπηρεσιακής και πολιτικής αναγνώρισης που του άρμοζε.
Μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2007 προάγεται μετά θάνατον στο βακμό του Υποστρατήγου επ' ανδραγαθία.
Στις 7 Οκτωβρίου 2007 σε μια σεμνή τελετή έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στο στρατόπεδο που φέρει το όνομα του στην Ορούντα από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.
Σύσσωμος η κοινότητα της Άσσιας παρευρέθηκε στην εκδήλωση τιμής στον ήρωα μας.
ΑΘΑΝΑΤΟΣ

(αποσπασμα από το βιβλίο του Κων.Δημητριάδη 
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ - Εκδ. ΠΕΛΑΣΓΟΣ Ιωαν.Χ.Γιαννάκενας)

2 σχόλια:

 1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ
  ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  ΓΙΑ
  ΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ


  Γιατί μια στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία;

  Η Ενωμένη Μακεδονία και ο μακεδονικός λαός πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο σε συμμαχία με τη Ρωσία μπορούμε να προστατεύσουμε τα εθνικά και κρατικά συμφέροντα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας: το όνομα, τη ταυτότητα, την ενότητα και εδαφική ακεραιότητα και τη κυριαρχία.

  Тον Μακεδονικό και τον Ρωσικό λαο τους δένουν δυνατοί και άθραυστοι δεσμοί μέσα από τη γλώσσα, τη θρησκεία, τη νοοτροπία, τις παραδοσιακές αξίες, το αντι-φασιστικό παρελθόν και το πολιτισμό.

  Εξάλλου, ακριβώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η γραφή οφείλεται στη μακεδονική γη, που έδωσε μια ιστορική επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας και του πολιτισμού ως ανυπολόγιστη συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό.

  Η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνώρισε την Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα και, συνεπώς, η στρατηγική εταιρική σχέση δεν εξαρτάται από την καταστροφή της ταυτότητας των Μακεδόνων.

  Ο αδελφικός και φιλικός λαός της Ρωσίας ποτέ δεν αμφισβήτησε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μέχρι που αντιτίθεται σθεναρά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία στο να αλλάξουν την ταυτότητα των Μακεδόνων και να μοιράσουν τη Μακεδονία προς χρήση των γειτόνων της,Ελλαδα Αλβανία και Βουλγαρία.

  Η Ρωσία δήλωσε σαφώς ότι είναι έτοιμη να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στη Μακεδονία και σε άλλες βαλκανικές χώρες.

  Η Ρωσία αντιτίθεται στα σχέδια τоυ εγκληματικού στρατιωτικού μπλοκ, το ΝΑΤΟ, να αναθέσει στους Μακεδόνες το ρόλο ως κρέας για τα κανόνια στο νέο πόλεμο που προετοιμάζουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

  Η Μακεδονία και οι Μακεδόνες, με ιστορία τριών χιλιετιών, έχουν ιστορικό ρόλο και ευθύνη στον κόσμο των Σλάβων. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Μακεδόνες και οι Σέρβοι ήταν οι μόνοι άνθρωποι στην Ευρώπη που μαζί με τη Σοβιετική Ρωσία βρισκόταν μαζικά στον αγώνα κατά του φασισμού. Σήμερα, όταν οι Πολωνοί, Σλοβάκοι, Τσέχοι, Κροάτες, Σλοβένοι και Βούλγαροι γερμανοποιήθηκαν και εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ και προσπαθούν να ξεφύγουν από τη σλαβική καταγωγή τους, η Ρωσία, η Σερβία και η Μακεδονία παραμένουν στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση του σλαβικού πολιτισμού που είναι αντίθετος προς τη γενοκτονική βαρβαρότητα των ΗΠΑ και των δυτικών δορυφορικών κρατών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιατί συμμετοχή στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση;

  Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στρατηγικοί εταίροι και δεν είναι τυχαίο ότι όλες σχεδόν οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι και στην ΕΕ, επειδή το ΝΑΤΟ είναι το τέταρτο φασιστικό Ράιχ, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της ΕΕ, και είναι το δικό του οικονομικό μέσο για την καταστροφή των ευρωπαϊκών εθνών και κρατών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων γίνονται αρχικά μέλη του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια της ΕΕ.

  Η γενοκτονική σχέση του ΝΑΤΟ κατά της Μακεδονίας και των Μακεδόνων συμπίπτει πλήρως με τους όρους γενοκτονίας της ΕΕ, με το στιλ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Εξαγοράζει και διαφθείρει πολιτικές ελίτ προκειμένου να τις έχει υπό έλεγχο, και στη συνέχεια, μεсω των ίδιων ελίτ, αφαιρεί την ταυτότητα στους λαούς και τους προετοιμάζει για βορά στους πολέμους ή τους καταστρέφει πρόωρα.

  Ο Ευρω-Ατλαντισμός, με την υποτιθέμενη Νέα παγκόσμια τάξη, θέλει οι μικρότερες χώρες να χάσουν εντελώς την εθνική τους ταυτότητα και να μετατραπούν σε αποικίες.

  Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση στην πολιτική, οικονομική και πολιτιστική έννοια βασίζεται στη παράδοση και στον σεβασμό των παραδοσιακών αξιών, τη μοναδικότητα, την εθνική και θρησκευτική ταυτότητα και την ένταξη αυτών των ταυτοτήτων και αξιών σε ένα γενικό κοινό στόχο για ένα ασφαλή, δίκαιο και ευημερούντα κόσμο.

  Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση παρέχει μια ευκαιρία για την αύξηση της οικονομίας, για ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, για μείωση κατά το ήμισυ της ανεργίας και της μετανάστευσης. Γιατί δεν μεταναστεύουν μαζικά οι Ρώσοι από τη Ρωσία, οι Κινέζοι από την Κίνα, οι Λευκορώσοι από την Λευκορωσία και γενικά οι πολίτες των κρατών-μελών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης;

  Από την άλλη πλευρά, εκατομμύρια πολίτες από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, ακόμη και αν τα κράτη τους είναι μέλη της ΕΕ, εξακολουθούν να εκδιώκονται. Ο λόγος είναι ότι η ΕΕ καταστρέφει τις οικονομίες των μικρότερων χωρών προκειμένου να αποκτήσει φτηνή εργατική δύναμη για τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία κ.λ.π.

  Αντίθετα, η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση δεν καταστρέφει, αλλά δημιουργεί οικονομίες και την δυνατότητα στους πολίτες των κρατών μελών της να ζήσουν στην πατρίδα τους, αντί να είναι σκλάβοι στη Δύση.

  Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση προσφέρει μια τεράστια αγορά για τα προϊόντα μας και για τα οποία δεν θα εκβιάζεται, όπως εκβιάζονται για λογαριασμό των συμφερόντων των Δυτικών εταιρειών.

  Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση με την οικοδόμηση επίγειων, υδάτινων και ενεργειακών διαδρόμων, επηρεάζει άμεσα την οικονομική ανάπτυξη με τη συμμετοχή των τοπικών κατασκευαστικών εταιρειών.

  Ο ενεργειακός διάδρομος South Stream της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα φέρει φθηνότερο κατά 50% , φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο που σημαίνει φθηνότερη παραγωγή, μείωση του κόστους των προϊόντων της Μακεδονίας και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της, φθηνή θέρμανση των σπιτιών, καθαρότερο περιβάλλον με την εξάλειψη της ρύπανσης.

  Η στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία και η ένταξη στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση δεν απαιτεί την αλλαγή του ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, την ταυτότητα, τη γλώσσα και την ιστορία.


  Ως εκ τούτου, η Ενωμένη Μακεδονία απαιτεί στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία και την ένταξη στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.
  Η Ενωμένη Μακεδονία έχει ήδη υποβάλει αίτημα στο Κοινοβούλιο για την ανάκληση της απόφασης για την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην κυβέρνηση για την απόσυρση της αίτησης για ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην ΕΕ.

  Το μέλλον ανήκει στη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες του BRICS.

  Η Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να ενταχθεί σε αυτό το μέλλον.

  Η Ενωμένη Μακεδονία θα επιτύχει αυτό το μέλλον μαζί με το μακεδονικό λαό και αυτή η διακήρυξη είναι μια διακήρυξη για να μείνουμε στη δική μας γη και για τη διατήρηση της τρισχιλιετους Μακεδονίας και των Μακεδόνων και όλων των πολιτών της Μακεδονίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή