ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ

ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ
XX ΤΘΜ - XXIV ΤΘΤ - ΧΧVI EMA

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

ΓΙΑΤΙ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ;

Ο Ιωάννης Μεταξάς, ο Κυβερνήτης της Ελλάδος στην μεγάλη κι ένδοξη περίοδο του Ελληνοϊταλικού Πολέμου που μετά από λίγο θα γινόταν Ελληνογερμανικός, πέθανε από οξεία αμυγδαλίτιδα και θα είναι ο πρώτος και μοναδικός εν ενεργεία Πρωθυπουργός παγκόσμια που θα χάσει την ζωή του από αυτήν την ασθένεια...

Πέθανε σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ιστορία, σε μια καμπή που τα αποκαλυφθέντα αρχεία δείχνουν ότι ήταν κοντά σε μια συμφωνία για την μεσολάβηση της Γερμανίας στον τερματισμό του πολέμου στα βορειοηπειρωτικά βουνά με εδαφικά οφέλη για την Ελλάδα και αποφυγή της γερμανικής επέμβασης...

Ως ιστορικός μελετητής είμαι πεπεισμένος ότι κάποιοι δεν το ήθελαν αυτό... Ονόματα δεν λέμε.... κοκκινόκωλοι είναι....

Και φρόντισαν ο Κυβερνήτης να βγει από την μέση...

Αυτό πιστεύω...

Ο Χίτλερ βλέποντας ότι και η πολυδιαφημισμένη Εαρινη Επίθεση του Μουσσολίνι, έληξε και αυτή με οικτρή αποτυχία όπως και οι προηγούμενες και έχοντας ετοιμαστεί για να εισβάλει στην Ρωσία πριν το καλοκαίρι, θεώρησε ότι ένα αγκάθι όπως η Ελλάδα στα μετόπισθεν του από όπου οι Αγγλοι θα μπορούσαν με τα αεροπλάνα τους να χτυπήσουν τις πολύτιμες για αυτόν πετρελαιοπηγές στο Πλοέστι της Ρουμανίας, αποφάσισε να βολιδοσκοπήσει την Ελληνική Κυβέρνηση αν ήταν διατεθειμένη να προχωρή σε παύση των εχθροπραξιών στην Βόρειο Ηπειρο και να αποδεχθεί αυστηρή ουδετερότητα έναντι των εμπλεκομένων Συμμάχων και Αξονα. Εβαλε τον Φον Κανάρη που είχε μακρινές ελληνικές ρίζες όπως μαρτυρεί και το ονομα του, να βρει κάποιον να μιλήσει - εκτός της διπλωματικής οδού, που την θεωρούσε μη "στεγανή" και γεμάτη ρουφιάνους και διπλούς πράκτορες - στην Ελληνική Κυβέρνηση. Ο Κανάρης ευρισκόμενος στην Μαδρίτη για συνομιλίες με τον Στρατηγό Φρανκο (ήθελε να τον πείσει να επιτρέψει στους Γερμανούς να επιτεθούν στο βρετανικό Γιβραλταρ μέσω Ισπανίας), το συζήτησε με τον Πρέσβη του. Εκείνος αβέθεσε την "δουλειά" στον Ούγγρο απόστρατο Ακόρντα ο οποίος πλησίασε τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Ισπανία κ.Αργυρόπουλο. Η πρόταση ήταν η εξης:

- Αμεση παύση των εχθροπραξιών στην Βορειο Ηπειρο.

- Η Ελλάς κηρύσσει την Ελληνική Επικράτεια υπό αυστηράν ουδετερότητα.

- Η Ελλάς διατηρεί και προχωρεί στην προσάρτηση στο Ελληνικό Κράτος όσων εδαφών κατέλαβε δια των όπλων από την 28/10/1940 κι μετά, μέχρι την υπογραφή της Συμφωνίας.

- Μεταξύ των αντιμαχομένων (Ελλήνων και Ιταλών) δύνανται να παρεμβληθούν γερμανικά στρατεύματα (όπως οι ΟΗΕδες στην Κύπρο στην "νεκρή ζώνη").

Ο Αργυρόπουλος μετέφερε ο ιδιος αυτά στον Μεταξά που φάνηκε να τον ευχαρίστησαν.



Ακολούθως ο κ. Μπέρινγκερ μορφωτικός ακόλουθος της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα και επίσης φίλος του Φον Κανάρη, βολιδοσκόπησε τον στενό συνεργάτη και Υπουργό Ασφαλείας του Μεταξά κ.Μανιαδάκη, προσφέροντας τους ίδιους όρους με αυτούς που πρόσφερε ο Ακόρντα στον Αργυρόπουλο.

Σε ερώτηση του Μανιαδάκη "Αν ο Χίτλερ είχε την δυνατότητα να επιβάλλει αυτην την Συμφωνία στους Ιταλούς και τον Μουσσολίνι", έλαβε θετική απάντηση από τον γερμανό.

Οταν ο Μανιαδάκης το είπε στον Μεταξά, εκείνος χαμογέλασε και είπε "ας περιμένουμε τότε λίγο ακόμα να κερδίσουμε ακόμα λίγα εδάφη"...

Δυστυχώς αυτό που φοβόταν ο Χίτλερ, ότι η πρόταση θα διέρεε και θα την μάθαιναν οι Άγγλοι... έγινε!

Οι Αγγλοι το έμαθαν και σκεπτόμενοι ότι θα έχαναν την Συμμαχία της Ελλάδας με ότι αυτό συνεπάγετο, έδρασαν άμεσα και δραστικά.

Δεν είναι γνωστό αν ο αγγλόφιλος Βασιλέας Γεώργιος Β' ήταν γνώστης όλων αυτών - πράγμα που θα δικαιολογούσε την διαρροή!

ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ "ΟΧΙ" ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ...

Σε ευχαριστούμε που μας έδειξες τν δρόμο να οδηγηθούμε στα μονοπάτια των προγόνων μας....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου