ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ

ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ
XX ΤΘΜ - XXIV ΤΘΤ - ΧΧVI EMA

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Κύπριος, ο περισπούδαστος πολιτικός αναλυτής του καφενέ!

ΓΡΑΦΕΙ Ο
Κωνσταντίνος Α. Δημητριάδης

Είμαι στον χώρο της Στρατιωτικής Παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου και καμαρώνω τα νιάτα της Κύπρου να παρελαύνουν σε άψογους σχηματισμούς. Μόλις πέρασε μπροστά μου ο σχηματισμός των οπλιτών με τις στολές και τον οπλισμό του 1974 και αυτόματα μου έρχεται στο μυαλό μια σκέψη: «κάπως έτσι ήταν και οι σημερινοί 63αρηδες, τότε που έζησαν την φωτιά του πολέμου και το καυτό μολύβι των όπλων του Αττίλα»!


Τις σκέψεις μου τις διακόπτουν αυτόματα τα υπεριπτάμενα στρατιωτικά ελικόπτερα της Ε.Φ. που είναι τα μόνα όπλα, που δεν πατούν σε γη και δεν πλέουν σε νερό και παρόλα ταύτα, αν κληθούν θα υπερασπισθούν και το έδαφος και την θάλασσα της Κύπρου!

Άψογοι οι σχηματισμοί του κλάδου «των ανδρών του Γαβρίλου» που σε λίγες μέρες αποστρατεύεται. Και ενώ αυτές οι σκέψεις κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα μέσα στο μυαλό μου, ένας εκκωφαντικός θόρυβος διαπερνά τον αέρα με απίστευτη ταχύτητα. Θόρυβος πολεμικών αεροσκαφών. Σείεται συθέμελα η γη!

Όλοι γυρνούν αμέσως το κεφάλι στον ουρανό…

Κάποιοι λένε αμέσως με στόμφο: «τους κωλότουρκους, πάνε να μας χαλάσουν την εκδήλωση!»
Ο εκφωνητής του ΡΙΚ, που είχε τον κεντρικό σχολιασμό της παρέλασης, χαμένος στην προσπάθεια να μάθει τι ήταν αυτό που πέρασε πάνω από το κεφάλι του, αλλά και να μην χάσει την ροή της παρέλασης…

Ντριιιιν εκείνη την στιγμή στο κινητό μου. Ένας φίλος πολιτικός να με ρωτά «Μα εν δικά μας;»  Ρωτώ και εγώ κάποιους αξιωματικούς εκεί στην παρέλαση, μου σηκώνουν τους ώμους… Στο δεύτερο πέρασμα που κάνουν αντιλαμβάνομαι πλέον ότι είναι δικά μας…

Τα «φτερά της Ελλάδας» πάνω από την Κύπρο. Για πρώτη φορά πάνω από τον Πενταδάκτυλο. Με καθυστέρηση 43 χρόνων…
Τότε τα καθήλωσε ένα κάθαρμα ονόματι Παπανικολάου υπακούοντας σε έναν αλητήριο ονόματι Μπονάνο, που δεν ήθελε να εμπλέξει την Ελλάδα σε πόλεμο με την Τουρκία για την Κύπρο.

Αλλά για να είμαστε δίκαιοι δεν τα καθήλωσαν ΜΟΝΟ οι «χουντικοί» Μπονάνος-Παπανικολάου το 1974 αλλά και οι «Δημοκράτες» Αβέρωφ-Παπανικολάου (ο δεύτερος σαν την Coca-Cola «ταίριαζε με όλα»), για τον ίδιο λόγο που επικαλέστηκε ο Μπονάνος: «Για να μην εμπλακεί η Ελλάδα σε Πόλεμο με την Τουρκία, εξ αιτίας της Κύπρου» (βλ. ομιλία Αβέρωφ στην Βουλή των Ελλήνων την άνοιξη του 1988). Και από αυτές τις σκέψεις μου με ταρακουνάει η δυνατή φωνή ενός διερχόμενου Κύπριου πολίτη, που παρακολουθούσε την παρέλαση, τον οποίο ακούω να λέει:

«Εεε τον πεζεβέγκη τον Αναστασιάδη, έρχονται εκλογές και θέλει να το παίξει πατριώτης»! Το μεσημέρι στο σπίτι ανοίγω το Facebook και το ίδιο κλίμα παντού. Αρκούσε μια «στραβή» ιδέα και λίγο αντι-Αναστασιαδισμός και το έβγαλε το συμπέρασμα ο περισπούδαστος Κυπραίος Στρατηγικός Αναλυτής του καφενέ: «Προσυνεννοημένο το συμβάν, προκειμένου να αποφέρει προεκλογικά οφέλη  στον ΠτΚΔ», που εσχάτως θέλει να εμφανισθεί ως «πατριώτης»!

Ναι καλά όλα αυτά – ίσως και σαν μια πιθανή ερμηνεία – αλλά σαν πολύ εύκολα και αυθαίρετα δεν βγάλατε συμπεράσματα και «πόρισμα» ρε κουμπάροι;

Αμέσως μπαίνω στην διαδικασία να ερευνώ με τις γνωριμίες μου σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο και ανακαλύπτω πέραν οποιασδήποτε αμφιβολίας (για μένα φυσικά) τι νομίζετε;

Ο Αναστασιάδης και ο Φωκαΐδης … «μαύρα μεσάνυχτα» ή καλύτερα «Μαύρη είν’ η νύχτα στα βουνά»!



Και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως, διότι 08:23 που απογειώθηκαν τα αεροσκάφη, δεν ήξερε κανείς τίποτα. Κάποιος το «σφύριξε» σε γνωστό δημοσιογράφο του Στρατιωτικού ρεπορτάζ, ο οποίος 09:33 το ανέβασε στο blog του. Τα κλικ στο blog του εκείνη την ώρα ελάχιστα και τίποτα βέβαια δεν ανέφερε περί μυστικότητας της αποστολής ώστε να τρέξουν τα νέα «αστραπιαία». Και δεν έτρεξαν…

Όλα ήταν μια ιδέα του ΥΠΕΘΑ που μάλλον την δούλεψε με τον πανέξυπνο ΥΠΕΞ στην Ελλάδα και την υλοποίησε ως ευχάριστη έκπληξη – γα τους πολλούς – προς τον Κυπριακό Λαό.

Και βέβαια, όχι ως «καθρεφτάκι προς τους ιθαγενείς» όπως βιάστηκαν να πουν μερικοί… Σημειολογικά, αυτή η ενέργεια της αποστολής των δύο F-16 της 115 ΠΜ στην Κρήτη, να πετάξουν πάνω από την Κύπρο και να μην φοβηθούν να μπουν και στον εναέριο χώρο των κατεχομένων και να κάνουν υπερπτήση μπροστά από την μισητή σημαία στον Πενταδάχτυλο, προτού τα «μεμέτια» να καταλάβουν από πού τους ήλθε, είχε μεγάλη σημασία για τον «Κύπριο δια βίου πολίτη-οπλίτη». Είναι η έμπρακτη απόδειξη του ότι:

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ και ΠΛΕΟΝ ΜΕΤΑ 43 ΧΡΟΝΙΑ, Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ»
Zήσαμε στιγμές του «Σκέπασε Μάνα, Σκέπασε…» 
Αλλά και η συγκίνηση των πιλότων μεγάλη… 
Ίδια με τα δάκρυα χαράς που διέκρινα στα μάτια πολλών Κυπρίων…
Και κάτι τελευταίο. Τον Αναστασιάδη δεν τον εξυπηρέτησε το όλο σκηνικό. Ούτε το χάρηκε! Και βέβαια δεν το χάρηκαν ούτε οι κατ’ εξοχήν οπαδοί της πολιτικής του, που τον στηρίζουν, οι «επαναπροσεγγιστές» για κάποιους, οι «νενέκοι» για μένα.

Η χολή που έβγαζαν κατά του διδύμου Κοτζιά-Καμμένου είναι η πιο τρανή απόδειξη! Και πόσο το χάρηκα δεν περιγράφεται, καλοί μου κουμπάροι… ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ !!!
*kostasmavroskoufis@gmail.com

Δημοσιεύτηκε στην σελ. 21 της εφημεριδας ΜΑΧΗ-FREE PRESS της Κύπρου, την 8/10/2017

2 σχόλια:

  1. Φίλε Κώστα όμως,με μεγάλη λύπη διαπίστωσα,από τους δέκτες της τηλεοράσεως,πως οι αδερφοί Έλληνες της Κύπρου- Κύπριοι σκύλιασαν στην κυριολεξία να μας νικήσουνε στο ποδοσφαιρικό αγώνα,δεν κρατούσανε ούτε το προσχήματα.Ως εκ τούτου,δεν υπήρξε καμία απολύτως φιλική συνάντηση,αναμέτρηση,όπως κανονικώς θα έπρεπε,μεταξύ δύο ίδιων ομάδων,χωρών,και φυσικά Εθνών,παρόλο που γνώριζαν εκ των προτέρων,πως μόνο η Εθνική καιγότανε για το αποτέλεσμα του παιχνιδιού.Οι Έλληνες της Κύπρου-Κύπριοι ήτανε εντελώς αδιάφοροι για το αποτέλεσμα,και όμως πεισματικώς,επαισχύντως, ήθελαν να στερήσουνε την νίκη από την Εθνική Ελλάδος,ντροπή τους.Εν τέλει,έχεις τελικά απόλυτο δίκιο,μεγάλο μέρος των Νεοκυπρίων εξακολουθούνε και υποστηρίζουνε το αμιγώς ανθελληνικό παραλήρημα του προκλητικά προβεβλημένου δήθεν Εθνάρχου τους,του πολύς Μακαρίου,της ανεξαρτησίας,του ανεξάρτηου νησιού,επομένως,έξω όλοι οι στρατοί.Στο σύνθημα ΕΛΛΆΣ-ΚΎΠΡΟΣ-ΈΝΩΣΙΣ,όταν δονούσε την ατμόσφαιρα του γηπέδου και ακούστηκε περίτρανα από την κερκίδα των Ελλαδιτών,με τον Τάσο τον τρομπεντίστα επικεφαλή, τον Παοκτσή από τα Πορόγια των Σερρών,όπως και με το Μακεδονία ξακουστή που παιάνιζε του Αλεξάνδρου την χώρα,το υπόλοιπο γήπεδο σφύριζε αδιάφορα,κωφεύοντας προκλητικά,επιδεικνύοντας περισσή αδιαφορία,φαίνεται διακατέχονται από υπέρμετα δήθεν δημοκρατικά και προοδευτικά φρονήματα,της αριστερής μονόπλευρης ως συνήθως νοοτροπίας τους,ήτανε του ΑΚΕΛ,της ομόνοιας και του Χριστόφια εν κατακλείδι.ΕΟΚΑ Β χρειάζεται επειγόντως ξανά, για να ξαναθυμιθούνε τις πατρογονικές τους ρίζες,του Ευαγόρα Παληκαρίδη και του Κυριάκου Μάτση,Γρηγόρη Αυξεντίου,και φυσικά του Γεωργίου Γρίβα του Διγενή, αλλά και του Λοχαγού ΣΩΤΉΡΙΟ ΣΤΑΥΡΙΑΝΆΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Βασίλειου του ΣΤΑΜΠΟΥΛΉ,της Ηρωικής ΕΛΔΎΚ εν ολίγοις του 1974.tamystikatoubaltou.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΓΕ...όπως το λες σε εισαγωγικά:
    οι ''χουντικοί'' Μπονάνος-Παπανικολάου...Αραπάκης θα συμπληρώσω.
    Στο ''δημοκράτες'' βέβαια δεν χρειάζονται εισαγωγικά...κατά τη γνώμη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή